Linkovi

Južni Sudan slavi nezavisnost


Stotine hiljada građana Južnog Sudana maše zastvama nove države tokom ceremonije u prestonici Džubi

Svet je danas i zvanično dobio novu državu. Južni Sudan obeležio je svoju nezavisnost velikom proslavom u glavnom gradu - Džubi.

Nekoliko stotina hiljada okupljenih burno su pozdravili kada su vojnici podigli novu zastavu Južnog Sudana i skinuli dosadašnje obeležje severa. Prisutnima je formalno pročitana i deklaracija o nezavisnosti, a potom su im najbolje želje uputile brojne zvanice, među kojima i predsednik severnog Sudana, Omar al-Bašir.

Republika Južni Sudan postala je najmlađa država sveta tačno u ponoć po lokalnom vremenu, a građani prestonice Džube proslavu su započeli uličnim zabavama. Slavlje se nastavilo ceremonijom na stadionu u Džubi, koji nosi ime Džona Geranga, koji je predvodio snage juga u dugogodišnjem građanskom ratu sa severom.

Poslednji govornik, predsednik Južnog Sudana Salva Kir zahvalio se zemljama i humanitarnim grupama koje su pomogle da narodu Južnog Sudana za vreme konflikta budu obezbeđeni hrana i obrazovanje. On je dodao da građani Južnog Sudana moraju da oproste, ali da nikad neće zaboraviti patnje kroz koje su prošli. U pozivu na mir, predsednik Kir je rekao da članovi brojnih plemena u njegovoj zemlji sebe najpre moraju smatrati Južnim Sudancima. On je takođe objavio amnestiju za sve militante koji su se proteklih meseci borili protiv vlade Južnog Sudana.

Južni Sudan je ogromnom većinom glasova na referendumu u januaru doneo odluku da se odvoji od severa. Referendum je održan na osnovu mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat u Sudanu.

XS
SM
MD
LG