Linkovi

Alternativa Južnom toku za Zapadni Balkan


Skup ministara EU u Briselu, 9. decembar 2014.

Evropska komisija će uskoro formirati radnu grupu koja bi trebalo da sačini projekat podrške regionu Zapadnog Balkana nakon što je ruska strana donijela odluku o gašenju Južnog toka.

Na skupu ministara energije EU najavljeno je da put Evrope, umjesto Južnog toka, stiže Južni koridor - gasovod koji grade Azerbejdžan i Turska.

Skup predstavnika evropskih članica uključenih u Južni tok i Evropske komisije, najavljen prije ruske odluke o gašenju tog projekta, mogao je samo da potvrdi - projekti, posebno takvih razmjera, koji se grade na evropskom tlu, moraju ispunjavati evropske standarde i poštovati evropske zakone.

"Ono što je važno za EU je da projekat ovakve veličine mora poštovati evropske zakone, a to važi za bilo koju zemlju svijeta koja namjerava da gradi ovakvo nešto na evropskom tlu", rekao je evorpski komesar za energiju Maroš Šefčović.

Istini za volju, do Brisela nikada još nije stigla zvanična obavjest o otkazivanju Južnog toka, pa će ovih dana Komisija pokušati da još jednom potvrdi ono što već nezvanično znaju iz medija.

A ono što se zvanično zna je da su u septembru iskopane prve lopate u jednom drugom gasnom projektu - Južnom koridoru, koji bi iz Azerbejdžana preko Turske trebalo Evropi da dovede gas. S tim u vezi se od EU traži da projekat preuzme kada dodje do njenih granica. Taj projekat, međutim, ne predviđa da novi gasovod ide preko Zapadnog Balkana - njemu, umjesto gasovoda, radna grupa.

"Svakako je alternativa Južnom toku, posebno ako se želi povećati snabdijevanje Zapadnog Balkana gasom, povezivanje sa evropskom mrežom i očekujemo da će radna grupa donijeti projekte koji će region povezati sa Zapadnom Evropom", istakao je državni sekretar Slovenije Klemen Grebenšek.

Pored ovoga, u javnosti se ovih dana čulo kako Kipar, Izrael i Grčka imaju ideju o uspostavi novog, Mediteranskog toka. Predstavnici tih država su već imali sastanak sa Evropskom komisijom i, kako je rečeno, zamoljeni su da sačine studiju izvodljivosti. Iako je riječ o tehnički vrlo zahtjevnom projektu, kažu u Komisiji, mogao bi, uz pomoć novog investicionog fonda EU ponuditi alternativu ruskom monopolu i biti doprinos urednom snabdijevanju Evrope prirodnim gasom.

XS
SM
MD
LG