Linkovi

Li: Put ka miru i dalje otvoren


Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak osmatra severnokorejsku teritoriju iz baze u Janguu, nadomak Seula, 23. decembar 2010.
Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak osmatra severnokorejsku teritoriju iz baze u Janguu, nadomak Seula, 23. decembar 2010.

Južnokorejski predsednik Li Mjung-bak kaže da su vrata za dijalog sa Pjongjangom otvorena, bez obzira što istovremeno najavljuje novu vojnu strategiju da bi pokazao Severnoj Koreji da ne može da se nada da bi nešto mogla da izvuče iz vojnog avanturizma:

Ne možemo da dopustimo da Severna Koreja pohlepno priželjkuje čak i centimetar naše teritorije. Svaka provokacija koja bi bila opasna za naš život i imovinu, neće biti tolerisana. Takve provokacije će naići na nemilosrdan, snažan odgovor. Moramo biti opremljeni jakim sredstvima za odvraćanje, da Sever čak i ne pomisli na novu provokaciju. Da bismo to obezbedili, pojačaću napore za reformu odbrane.“

Li je rekao da Jug mora da učvrsti svoju odbranu od novog napada poput severnokorejskog otvaranja artiljerijske vatre na ostrvo Jonpjong u novembru. U tom napadu su poginula četiri Južnokorejca. Li je takođe rekao da je Jug spreman da „drastično poveća ekonomsku saradnju“ sa Pjongjangom, ukoliko Sever pokaže da je iskren.

„Put ka miru je i dalje otvoren. Vrata za dijalog su i dalje otvorena. Ako Sever pokaže da je iskren, mi imamo i volju i plan da, zajedno sa međunarodnom zajednicom, drastično povećamo ekonomsku saradnju sa Severom.“

Predsednik Li je održao govor dva dana pošto su severnokorejski državni mediji objavili uvodnik u kojem se ističe da bi zategnutost na poluostrvu trebalo „što pre smanjiti“. U uvodniku se traži „odlučnija kampanja za poboljšanje međukorejskih odnosa“.

XS
SM
MD
LG