Linkovi

Reorganizacija korporacije Soni


Reorganizacija korporacije Soni
Reorganizacija korporacije Soni

Suočena sa rekordnim gubicima, korporacija Soni potvrdila je danas da će otpustiti 10 hiljada zaposlenih širom svijeta, što je oko 6 odsto od ukupnog broja radnika.

Medeni mjesec Kazua Hiraia završio se samo deset dana nakon što je preuzeo položaj novog izvršnog direktora Sonija. Prije dva dana, Hirai je udvostručio predviđeni godišnji gubitak kompanije na šest milijardi I četiri stotine miliona dolara. Danas je pak potvrdio izvještaje o masovnim otpuštanjima.

“U 2012, Soni grupa planira da otpusti 10 hiljada zaposlenih širom svijeta”.

Najavljujući veliku reorganizaciju, Hirai je u sjedištu firme u Tokiju kazao da se odaziva pozivima na promjenu.

"Soni mora odmah da se izmijeni. Od kada sam postao izvršni direktor kompanije, brojni ljudi, među kojima su dioničari, investitori, novinari, tražili su promjene, ohrabrivali ih i mi smo to čuli”.

Da bi zaustavio gubitke, Soni planira da snizi fiksne troškove u svom televizijskom ogranku za 60 odsto u naredne dvije godine, kao i da smanji operativne troškove za 30 odsto. Sonijev televizijski odsjek gubi novac već osam godina.

Kompanija takođe razmatra nove poslovne prilike u zdravstvenom sektoru, sa projektovanim godišnjim profitom od 600 miliona dolara do 2015 godine. Mediji izvještavaju da je Soni među firmama koje su zainteresovane za zaduženeog proizvođača medicinske opreme, Olimpusa.

Takođe želi da ima globalnu ulogu na tržištu mobilnih telefona, a razmotriće i zajedničko ulaganje u razvoj novih baterija za električne automobile. Hirai je već reorganizovao Sonijevu poslovnu strukturu kako bi imao aktivniju ulogu u svakodnevnim operacijama. Da bi promovisao bolju integraciju proizvoda, svih 14 poslovnih šefova podnose izvještaje direktno njemu

XS
SM
MD
LG