Linkovi

Uhvaćen Seif al-Islam Gadafi


Seif al-Islam Gadafi u avionu kojim je posle hapšenja prebačen u Zintan

Libijski zvaničnici saopštili su da su uhvatili Seifa al-Islama Gadafija - kako je navedeno - živog i u dobrom zdravlju, i trenutno ga drže u gradu Zintanu na zapadu zemlje.

Premijer prelazne vlade Abdurahim el-Keib rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će sinu bivšeg lidera Moamera Gadafija biti suđeno pošteno i da će mu biti garantovana sva preva prema libijskim i međunarodnim zakonima, dodjući da se nada da će ovo hapšenje biti poslednja revolucionarna akcija i prvi korak ka izgradnji nove Libije.

Konferencija za novinare je čestio prekidana zatro što su prisutni aplaudirali i skandirali "Bog je veliki".

Prethodno, portparol vojske objavio je da su Seif al-Islam i još nekolicina njegovih saradnika pronađeni u okolini grada Obari na jugu zemlje, blizu granice sa Nigerom, koji je već pružio azil Seifovom bratu Saadiju.

Libijski zvaničnici veruju da su saradnici Gadafijevog sina pokušavali da ga ilegalno prebace u Niger, čiji je predsednik Mahamadu Isufu, prošle nedelje rekao da još nije doneta odluka šta da radi ukoliko bi Seif takođe tražio azil.

Posle vesti o njegovom hapšenju libijski Nacionalni prelazni savet objavio je fotografiju na kojoj se navodno nalazi Seif al-Islam kako leži na krevetu, a oko prstiju desne ruke ima zavoje. Nije jasno da li je povređen prilikom zarobljavanja.

Građani Tripolija su sa oduševljenjem dočekali vesti o hapšenju Seifa al-Islama, koga zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti traži Međunarodni krivični sud.

XS
SM
MD
LG