Linkovi

Konferencija o Somaliji u Londonu


Raspodela pomoći u prestonici Somalije, Mogadišu
Raspodela pomoći u prestonici Somalije, Mogadišu

Lideri iz sveta su se okupili u Londonu na jednodnevnoj konferenciji posvećenoj stabilizaciji situacije u Somaliji. Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da konferencija nije organizovana da bi međunarodna zajednica Somaliji nametala rešenja. Ipak, dodao je da će svet „platiti cenu“, ako ne uspe da pomogne zemlji na Rogu Afrike da se oporavi od nasilja, gladi i siromaštva.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je predstavnicima 40 zemalja u Londonu rekla da je Somalija stigla do „kritične“ tačke. Ona je naglasila da svet mora da pomogne Somaliji da uspostavi stabilnu vladu, nastavljajući pritisak na pobunjeničku organizaciju Al-šabab povezanu sa Al-kaidom. Hilari Klinton je rekla da međunarodna zajednica ne bi trebalo da produžuje mandat nesigurnoj prelaznoj Somalskoj vladi posle avgusta, istakavši da je Somaliji „prošlo vreme“ da dobije stalno, reprezentativno vođstvo.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je rekao da Somalija, pre avgusta, treba da dobije novi Ustav, manji parlament i organizuje predsedničke i parlamentarne izbore. Somalija, već dve decenije, od pada poslednje stabilne vlade 1991, prolazi kroz građanski rat i siromaštvo. Odnedavno, bori se da izađe na kraj sa katastrofalnom glađu, kao i sa gusarima i Al-šababom, koji ugrožavaju regionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG