Linkovi

Eksplozija u Somaliji


Krvavo poprište današnjeg samoubilačkog bombaškog napada ekstremističke grupe al-Šabab u glavnom gradu Somalije, 4. april, 2012.

Ekstremistička grupa Al-Šabab saopštava da stoji iza današnjeg samoubilačkog bombaškog napada u glavnom gradu Somalije u kojem je stradalo osam ljudi, uključujući menadžere fudbalskog i olimpijskog tima.

Napad se odigrao u novootvorenom somalijskom Nacionalnom pozorištu. Očevici navode da se jedna žena raznela eksplozivom u trenutku kada je premijer Abdiveli Mohamed Ali držao govor okupljenima na proslavi prve godišnjice somalijske nacionalne televizije.

Premijer je potvrdio za Glas Amerike da je napadač bila žena opisujući ga kao „terorističko zlodelo Al Šababa“. U eksploziji su poginuli direktor somalijskog Olimpijskog komiteta, Adan Hadži Jabaru Viš, i šef fudbalske federacije Said Mohamed Nur.

Očevici opisuju krvavo i haotično poprište incidenta u pozorištu koji je simbolizovalo nastojanja Somalije da obnovi bezbednost i stabilnost nakon više od dve decenije haosa.

Somalijsko Nacionalno pozorište ponovo je otvoreno prošlog meseca nakon više od 20 godina, manje od godinu dana pošto su pro-vladine snage ponovo preuzele od al-Šababa kontrolu nad glavnim gradom.

XS
SM
MD
LG