Linkovi

Vašingtonski ringišpil na solarni pogon


Solarne ploče na krovu ringišpila u Nacionalnom zoo vrtu u Vašingtonu.
Solarne ploče na krovu ringišpila u Nacionalnom zoo vrtu u Vašingtonu.

Najnovija atrakcija u Smitsonijanovom Nacionalnom zoo vrtu u Vašingtonu je i ringišpil - jedan od samo dva u svetu koje pokreće solarna energija.

Smitsonijanov Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu poznat je po velikim pandama i drugim egzotičnim životinjama. Međutim, ogromnu pažnju posetilaca privlači i njegova najnovija atrakcija, koja je otvorena u novembru.

Na prvi pogled, ovo izgleda kao običan ringišpil. Nova atrakcija u Nacionalnom zoološkom vrtu je međutim posebna iz dva razloga. Prvo, jedan je od samo dva ringišpila u svijetu koje pokreće solarna energija. Čak Fila, pomoćnik direktora za planiranje, kaže da se time šalje poruka o konzervaciji.

“Cjelokupni južni dio krova prekriven je solarnim panelima, kojih ima 162. Svaki generiše određenu količinu električne energije, i solarna energija koja se prizvede tokom dana pokreće ringišpil”.

Višak energije preusmjerava se u glavnu mrežu zoološkog vrta i koristi se za osvjetljivanje zgrada i izložbi. Druga specijalna karaklteristika ringišpila su 56 ručno izrađenih i oslikanih figura koje predstavljaju stvorenja iz cijelog svijeta.

Oko 40 životinja, predstavljenih na ringišpilu, mogu da se vide u zoološkom vrtu ili žive u njegovom istraživačkom centru u obližnjoj Virdžiniji. Među njima su ugrožene vrste poput velike pande i uvijek popularnog geparda. Afrički lav i sumatranski tigar takođe su popularni i na ringišpilu i van njega.

Mladi posjetioci, poput Abdelramana Elabasija, impresionirani su porukom zoološkog vrta o konzervaciji.

“Veliki broj ovih životnja je ugrožen i možda će biti istrijebljene, tako da ono što rade sada pomaže u naporima da se to ne dogodi”.

Sestre Murčak se slažu.

“Mislim da je to stvarno super, zato što se usmjerava pažnja na životinje i možemo da vidimo one koje su ugrožene i razmislimo o tome kako da im pomognemo”, kaže Fiona Murčak.

Odlično je što ringišpil pokreće solarna energija zato što to pokazuje da vam ne treba sva tehnologija i drugi izvori energije da bi ste imali zabavnu vožnju”, dodaje njena sestra Devin.

Čak Fila kaže da to znači da je zoološki vrt postigao svoj cilj.

“Nadamo se da će ringišpil u Smitsonijanovom Nacionalnom zoološkom vrstu stvarno biti izvor zabave za posjetioce, koji će takođe naučiti nešto o životinjama i njihovim staništima”.

Fila kaže da su ga kontaktirali ostali zoološki vrtovi koji su takođe zainteresovani za postavljanje sličnog ringišpila.
XS
SM
MD
LG