Linkovi

Prvi let švajcarskog solarnog aviona


Kako baterije i solarne ćelije postaju sve efikasnije tako se uvećava broj prevoznih sredstava koja koriste solarnu energiju. U Švajcarskoj je nedavno prvi put poleteo četvoromotorni avion na solarni pogon.

Švajcarski konstruktor Bertran Pikar prikazao je svoj avion, nazvan Solarni impuls, sa kojim namerava da poleti na put oko sveta. Avion ima četiri motora i raspon krila kao džambo džet, ali težak je kao omanji automobil. Krila su pokrivena sa 12 hiljada solarnih ćelija, ima litijum-jonske baterije i četiri motora od ukupno 40 konjskih snaga. Prosečna brzina leta je 70 kilometara na sat.

Gradnja je koštala oko 70 miliona eura, a Pikar je do sada pravio sa njim samo male skokove, ne više od 60 centimetara od zemlje.

Posle kratkog zaleta Solarni impuls je uzleteo pri brzini od svega 45 kilometara na sat. Probni let trajao je oko sat i po, a avion se glatko spustio na pistu.

Za kasnije ove godine Pikar i njegov kopilot Andre Boršberg planiraju jedan noćni let, a zatim će na osnovu svih iskustava biti sagrađen novi avion, sa kojim nameravaju da 2012. godine krenu na put oko sveta, sa povremenim spuštanjima radi odmora.

XS
SM
MD
LG