Linkovi

Solarni dekatlon u Vašingtonu


Takmičenje konstruktora solarnih kuća održano je na Nacionalnom molu u Vašingtonu
Takmičenje konstruktora solarnih kuća održano je na Nacionalnom molu u Vašingtonu

Na nacionalnom travnjaku, podno Kapitola, u Vašingtonu, nedavno je održano takmičenje konstruktora solarnih kuća. 19 timova takmičilo se u 10 kategorija, a sudijama nije bilo lako da odaberu pobednike.

Niz neobičnih kuća podignut je nedavno u vašingtonskom parku poznatom kao Nacionalni travnjak. Njihovi konstruktori učestvovali su u Solarnom dekatlonu – takmičenju u planiranju, gradnji i korišćenju kuća koje isključivo koriste energiju sunca. Sponzor takmičenja je američki Sekretarijat za energetiku.

Vrhunac takmičenja je podizanje kuća na nacionalnom travnjaku da bi se predstavile publici, ali i da bi bile ocenjivane“, kaže funkcioner tog sekretarijata, Ričard King.

Sekretarijat dobija oko 40 predloga od raznih univerziteta u zemlji i svetu. Najboljim idejama daju se sredstva za razvijanje i izgradnju. Ove godine sredstva je dobilo 19 studentskih projekata iz arhitekture, inženjerstva i dizajna.

„Imamo šest recikliranih kontejnera“.

Studenti sa Univerziteta savezne države Pensilvanije obilaze solarne kuće
Studenti sa Univerziteta savezne države Pensilvanije obilaze solarne kuće

Ši Fengšen, sa Univerziteta Tongi, u Šangaju, pokazuje kinesku kuću. Od učesnika se očekuje da smišljaju rešenja pogodna za njihova lokalna područja. Kineski tim sagradio je kuću od brodskih kontejnera iz šangajske luke. U prenaseljenim kineskim gradovima nema mnogo prostora pa je kineski tim smislio kako da se dve spavaće sobe pretvaraju u dnevnu sobu.

„Sa fleksibilnim nameštajem može da se radi šta želite“.

Svaka od kuća mora da proizvede onoliko energije koliko troši. Ocenjivane su u 10 kategorija, uključujući arhitekturu, konstrukciju i pristupačnost. Ši Fengšen kaže da kineska kuća košta manje od 250 hiljada dolara.

„Jeftinija je od obične kuće u Šangaju“.

Timovi često počinju od specifičnog koncepta. Kada je niz tornada teško pogodio okolinu Univerziteta države Ilinois, studenti su odlučili da konstruišu kuću za žrtve. Kerolin Meša je arhitekta u tom timu.

„Naša kuća ima dva modula. Može da se dostavi jednim kamionom u roku od 24 sata“, kaže Karolin Meša.

Ove godine pobedu je odneo tim Univerziteta države Merilend, zahvaljujući tome što je integrisao nekoliko solarnih tehnologija. Lin Ku je arhitekta merilendskog tima.

„Želeli smo da stvorimo integralni dizajn. Da imamo ne samo solarne ćelije već i konzervaciju vode, jer je to danas veliki problem koji će se nastaviti“, kaže Lin Ku.

Merilendska kuća ima mikro močvaru ispred kupatila, koja na prirodan način filtrira vodu iz kuće. Za organizatore Solarni dekatlon je prilika da novu generaciju arhitekata, inženjera i dizajnera upoznaju sa tehnologijom čiste energije. Za studente, to je dobro iskustvo koje će im biti korisno u daljem radu.

XS
SM
MD
LG