Linkovi

Uticaj nataliteta na penzije


Smanjena stopa rasta stanovništva u mnogim zemljama počinje da brine one koji se spremaju za penzionisanje ali strahuju da zbog oskudice državnih sredstava njihove vlade možda neće moći da im obezbede penzije. Postojeći privredni zastoj još je više otežao taj problem.

Istraživanja Svetske banke pokazuju da žene širom sveta rađaju sve manji broj dece. Ben Vegte je saradnik privatne Nacionalne akademije za socijalno osiguranje. On kaže da manji broj dece, zajedno sa ekonomskom recesijom ugrožava isplatu socijalnih beneficija starijim osobama.

"Mnogi ljudi su zabrinuti da penzioneri već sada ili uskoro neće primati dovoljno sredstava za život“, kaže Vegte.

U Sjedinjenim Državama, penzije se isplaćuju iz poreskih sredstava namenjenih u tu svrhu. Međutim, kada takozvani "bejbi-bumeri“ rođeni odmah posle Drugog svetskog rata počnu za koju godinu da odlaze u penziju, prvi put će broj zaposlenih biti manji od broja penzionisanih radnika. Komesar za Socijalno osiguranje, Majkl Estru kaže da će taj problem buknuti 2037. godine.

"Ukoliko Kongres ne bude preduzeo korake, isplaćivaćemo svega 78 odsto sadašnjeg nivoa penzija“, upozorava Estru.

Slično Americi, Kina je takođe suočena sa problemom budućih penzija.

"Zbog politike rađanja samo jednog deteta, broj radnika prema broju penzionera je katastrofalan. To je ogroman problem koji treba da reše“, objašnjava Ben Vegte.

Globalna recesija je samo otežala stvari, dodaje on.

"U većini evropskih zemalja kao što je, na primer, Grčka, penzije potiču iz državnih prihoda, što znači da penzioni sistem može da trpi deficit. Sistem je stalno u deficitu, jer ne postoje namenska sredstva za penzije. Tako da kada nastupi recesija, državni budžet je generalno pod pritiskom, pa i pod pritiskom penzionog sistema.“

Ranije ove godine, u Grčkoj su održane masovne demonstracije zbog smanjenja penzija, jer se zemlja nalazila na pragu bankrotstva.

"Mi ionako ne možemo da živimo od 500 – 600 evra, a sada nam i to smanjuju. Kako da se snađemo? Deca su nam nezaposlena. Ne razumem ništa“, kaže jedna žena.

Pored smanjenja penzija, neke evropske vlade kao i Sjedinjene Države, razmatraju mogućnost povećanja poreskih obaveza kao i broja godina za sticanje prava na penziju. Ben Vegte kaže da postoji još jedno rešenje.

"Sa povećanjem broja radnika, popravio bi se i odnos između broja penzionera i aktivnih radnika, što bi pomoglo održavanje sistema.“

Zakonodavci širom sveta biće primorani da donose teške i često nepopularne odluke kako bi današnje i buduće generacije mogle da zbrinjavaju penzionere i doprinesu da penzioni sistem i dalje funkcioniše.

XS
SM
MD
LG