Linkovi

Smanjena ulaganja u naftu i gas, šta su posledice?


Međunarodna grupa za praćenje stanja u energetici upozorava da bi pad globalnih investicija u sektoru nafte mogao da dovede do nestašice energije, kada cene nafte počnu da se oporavljaju. Međunarodna agencija za energetiku navodi da su investicije u energiju opale za 20 procenata u protekle tri godine, kako se smanjila zarada od prodaje nafte. Jedan analitičar kaže za Glas Amerike da je to kratkoročni recept za dugoročne probleme.

Prvi put u istoriji, investicije u sektoru električne energije nadmašile su one u sektorima nafte i gasa. Dok to možda podstiče razmišljanja o električnim vozilima i alternativnim izvorima čiste energije, saradnik mreže Foks Biznis Fil Flin, autor „Izveštaja o energetici“, kaže preko Skajpa da su takva razmišljanja preuranjena.

“Sve i da svaki vozač u narednih nekoliko godina kupi hibridni automobil, realnost je da ćemo i dalje koristiti mnogo nafte i gasa, a ta potražnja će samo rasti u narednih 10 do 25 godina“.

Uprkos rapidnom razvoju obnovljive energije, Međunarodna agencija za energetiku navodi da fosilna goriva i dalje zadovoljavaju više od 80 odsto svetskih potreba. I dok će se to vremenom menjati, Flin predviđa da će cena nafte porasti u kraćem roku, kako se zalihe smanjuju, a potražnja za jeftinom naftom povećava u zemljama u razvoju.

„Mislim da bismo do kraja godine lako mogli da dođemo do 60 dolara po barelu, možda čak i više pod pravim okolnostima“.

Oklonosti su do sada bile daleko od idealnih. Cene nafte opale su za 20 procenata ove godine, uprkos naporima OPEK-a da smanji proizvodnju nafte za 1,8 miliona barela dnevno.

“To postavlja veliko pitanje da li globalna ekonomija zaista raste ili se smanjuje“, primećuje Džeremi Bestoun-Kar iz investicione kompanije Čarls Stenli.

Analitičari smatraju da će slaba globalna potražnja, u kombinaciji sa povećanjem proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, verovatno za sada zaustaviti neke investicije u naftu.

"Jednostavno ne vidim način da se to dogodi, posebno imajući u vidu proizvodnju u Severnoj Americi, izvoz iz Severne Amerike, a pre svega iz SAD. Ne vidim način da cene sirove nafte, bilo Brent ili WTI probiju nivo od 44-55 dolara po barelu. Zbog toga cena deonica ostaje blokirana“, kaže Kit Blis iz korporacije Katon & Co.

Flin smatra da je to - greška.

“Treba da se vratimo samo nekoliko godina unazad, pre finansijske krize 2007-08. Cena nafte je iznosila 146 dolara po barelu i kada je ekonomija radila punom parom jedva smo uspevali da zadovoljimo potražnju“.

To bi moglo da se ponovo dogodi, kaže Flin. A kada se dogodi - prema njegovim rečima, mnoge kompanija će propustiti da iskoriste oporavak cena nafte, koji je možda upravo na pomolu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG