Linkovi

Stanovništvo u Crnoj Gori stari


UNICEF i Zavod za statistiku-Monstat objavili da je u poslednjih godina broj dece u Crnoj Gori smanjen za 11,5 hiljada.

U Crnoj Gori je od 2003. do najnovijeg popisa stanovništva broj djece smanjen za 11,5 hiljada, što pokazuje da stanovništvo stari, saopšteno je danas u zajedničkoj publikaciji koju se predstavili UNICEF i crnogorski Zavod za statistiku-Monstat.

Studiju Djeca u Crnoj Gori-Podaci iz popisa 2011. godine, prezentovali su danas direktor Monstata Gordana Radojević, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks i koordinator za ekonomsku politiku UNICEF-a Slobodan Živković.

Podaci su pokazali da u Crnoj Gori živi 145,12 hiljada djece ispod 18 godina, što čini 23,4 odsto od ukupne populacije. Dječaka je 52, a djevojčica 48 odsto, što znači da ima 108 dječaka na 100 djevojčica.

"U periodu između dva popisa, dječija populacija se smanjila za 11,5 hiljada djece do 18 godina, što pokazuje da stanovništvo u Crnoj Gori stari", kazao je Živković.

Od ukupnog broja djece od šest do 17 godina u školu ne ide pet odsto, odnosno oko 5,3 hiljade. Najniža stopa pohađanja škole zabilježena je kod egipćanske i romske djece - 54, odnosno 51 odsto. U Crnoj Gori u braku je 310 djece uzrasta od 15 do 17 godina, a od toga je 69 odsto djevojčica. Od ukupnog broja djevojčica koje su rodile, više od trećine su Romkinje.

Prema podacima prošlogodišnjeg popisa, 443 djeteta od 15 do 17 godina radno je aktivno, što je 1,7 odsto od ukupnog broja djece tog uzrasta. Od tog broja, 187 su zapošljeni, dok je 256 djece spremno da radi ako im posao bude ponuđen. Rezultati su pokazali da su 34 odsto zaposlene djece Crnogorci, 21 odsto Srbi, a deset Albanci.

Crnogorsko državljanstvo ima 93 odsto djece, dok 26 procenata romske i 32 odsto egipćanske djece nemaju državljanstvo. Crnogorski je maternji jezik za 39, a srpski za 37 odsto djece, bosanskim govori sedam, a albanskim šest odsto.

Perks je kazao da je proces pridruživanja Evropskoj uniji značajan za odrasle i za djecu.

"Donosioci politika i reformi moraju biti upoznati sa najnovijim i kvalitetnim podacima koji mogu pomoći vladi i njenim partnerima da se efikasno adresiraju uska grla koja sprječavaju pozitivne promjene za djecu", rekao je on.

Perks je upozorio da jedan od dosljednih nalaza u izvještaju pokazuje da postoji mala grupa djece koja ne uživaju sva prava u pogledu obrazovanja, razvoja i ostalog blagostanja kao većina djece. Prema njegovim riječima, dječji rad u kombinaciji sa nedostatkom adekvatnog obrazovanja sprječava djecu od razvijanja njihovog punog potencijala.

XS
SM
MD
LG