Linkovi

Bratušek odustala od kandidature u EK


Bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek prilikom svedočenja u Evropskom parlamentu, Brisel, 6. oktobra 2014.
Bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek prilikom svedočenja u Evropskom parlamentu, Brisel, 6. oktobra 2014.

Odustajanje slovenačkog kandidata za mjesto potpredsednice Evropske komisije, Alenke Bratušek, zbog loše prezentacije programa rada, otvorilo je mogućnost da nova Komisija počne sa radom kasnije nego što je planirano.

Da problem bude veći, novi prijedlog vlade u Ljubljani, ministarka bez portfelja, Violeta Bulc, je daleko od onoga što od Sovenije očekuju evropski parlamentarci koji će je ispitivati naredne sedmice.

Kako se moglo očekivati nakon neuvjerljivog nastupa bivše slovenačke premijerke pred evropskim parlamentarcima, ona je odustala od ambicioznog plana da bude potpredsjednica Evropske komisije, zadužena za energiju. Teško je zamisliti ozbiljniji posao na evropskom nivou, lošije predstavljen i branjen nego što je to uradila Bratušek. Zbog toga, niko nije bio iznenadjen njenim odustajenjem.

Umjesto toga, iz Parlamenta je put Ljubljane upućen savjet da naredni kandidat Vlade bude neko sa ozbiljnim iskustvom na polju kojim se bavi, kako ne bi doživio fijasko bivše slovenačke premijerke koja je svojevremeno sebe samu stavila na vrh liste kandidata za Komisiju, vjerujući da ce lako proći parlamentarni filter.

Danas je, na iznenadjenje mnogih u Briselu, iz Ljubljane upućen novi prijedlog: Violeta Bulc, ministarka bez portfelja, zadužena za razvoj, strategijske projekte i koheziju. Ta poslovna žena u politici ima iskustvo od tek jednog mjeseca i biće za koji dan bačena u ralje evropskih parlamentaraca. Medjutim, prije toga, sa njom će razgovarati i budući predsjednik Evropek komisije, Žan-Klod Junker, koji takodje ne bi želio da vidi da mu se i drugi kandidat za komesara iz Slovenije odbacije od strane Evropskog parlamenta.

"Ovo je nešto što smo nezvanično saznali. Ako se to ispostavi kao tačno, predsjednik Komisije bi želio da sa slovenačkom kandidatkinjom razgovara već početkom naredne sedmice. To je neophodan korak koji mora da prethodi svim ostalim. Zaduženje slovenačke komesarke će biti odredjeno tek nakon razgovora sa gospodinom Junkerom, nikako prije toga," izjavio je portparol Evropske komisije, Margaritis Sćinas.

Prije današnje odluke slovenačke vlade, dvije najveće grupe u EP, narodnjaci i socijalisti su sugerisali da bi Tanja Fajon, parlamentarka koja jeste na slovenačkoj listi kandidata, trebalo da postane nova komesarka. Medjutim, to je izgleda Ljubljani djelovalo kao uplitanje u pitanja koja su u njenom domenu i uz današnji prijedlog za Violetu Bulc je uslijedila i oštra poruka tamošnje vlade: Svoje kandidate odredjujemo sami. Konačno glasanje o Evropskoj komisiji predsjednika Junkera biće održano 22. oktobra.

XS
SM
MD
LG