Linkovi

Izbori u Slovačkoj u senci skandala


Slovačka tročlana, levo orijentisana vladajuća koalicija bori se za opstanak na parlamentarnim izborima, u tesnoj trci sa desničarskom opozicijom. Senku na izbornu kampanju bacili su skandali, nacionalizam i tenzije sa susednom Madjarskom.

Ankete pred izbore pokazuju da je koalicija premijera Roberta Fica pod velikim pritiskom. Ficova popularnost je opala kada je jedan slovački list na Internetu objavio audio snimak na kojem se navodno čuje kako premijer postiže dogovor o ilegalnom finansiranju njegove stranke SMER, u iznosu od preko 75 miliona slovačkih kruna, odnosno 3 miliona dolara.

Lokalni mediji navode da snimak potiče iz perioda pred parlamentarne izbore 2002, kada je Slovačka još koristila krunu kao valutu., da bi je prošlog januara zamenila evrom.

Fico je navodno dobio nelegalna sredstva za svoju kampanju nakon što je obećao sponzorima poslaničke mandate, položaje u državnoj upravi i ugovore u sferi javnih nabavki.

Premijer tvrdi da je snimak lažiran, i najavljuje da će tužiti glavnog urednika lista koji je objavio snimak.

Uprkos kontroverzi, očekuje se da će vladajuća stranka SMER osvojiti većinu glasova, ali da Fico neće moći da formira novu koaliciju, pre svega pošto se veruje da najmanje jedna stranka iz njegove koalicije neće preći cenzus.

Analitičari ističu da Ficova partija dobija veliki broj glasova zbog njegovog javno iznošenog ogorčenja zbog dešavanja u susednoj Madjarskoj. Uprkos slovačkom sve većem budžetskom deficitu, kampanjom je dominirala debata o novom madjarskom zakonu o državljanstvu, a ne ekonomija.

Nova vlada Madjarske uvela je zakon kojim se milionima etničkih Madjara u susednim državama olakšava dobijanje madjarskog državljanstva. Fico je taj zakon opisao kao "pretnju slovačkoj bezbednosti" i uspešno uveo kontra-zakon kojim se, u većini slučajeva, zabranjuje dvojno državljanstvo.

Inače, premijerova stranka SMER obećava da neće smanjiti socijalne beneficije kao neke druge evropske zemlje, dok desničarske stranke najavljuju da će, u slučaju pobede, sprovesti ekonomske reforme.

Rezultati izbora biće poznati u nedelju ujutru.

XS
SM
MD
LG