Linkovi

Nacionalna debata oko podizanja dece


Jedan bračni par iz Merilenda nedavno je privukao pažnju medija kada je otkriveno da dozvoljavaju svoje dvoje dece da se igraju u obližnjem parku bez nadzora, a posle toga sami vrate kući.

Njihovi postupci pokrenuli su nacionalnu debatu o različitim stilovima roditeljstva.

Rafi i Dvora Mejtiv vole da se igraju u parku u svom kraju…a posle toga prošetaju do kuće – sami. Roditelji desetogodišnjeg dečaka i šestogodišnje devojčice stoje iza svog stila podizanja dece koji neki nazivaju “slobodnim roditeljstvom”.

“Slobodno roditeljstvo se zasniva na ideji da je deci potrebna sloboda da istražuju svet. Potrebno im je da budu sami, bez roditelja. Oni tako uče da preduzimaju rizike, budu samostalni i rešavaju svoje probleme.”

Medjutim, jednog popodneva pre nekoliko meseci, policajci su zaustavili decu dok su hodala jednom prometnom avenijom, i odvezli ih kući. Ono što se zatim dogodilo je šokiralo njihovog oca, Aleksandra Mejtiva.

“Kada su ih doveli kući, mislio sam da će da puste decu – u pitanju je moja kjuća, moja deca – ali očigledno su morali da poštuju odredjenu proceduru koja je zahtevala da im dam svoje lične podatke.”

On je bio još više zabrinut kada su nekoliko sati kasnije stigli predstavnici Službe za zaštitu dece. CPS je otvorio istragu na osnovu zakona u Merilendu po kojem je nelegalno ostaviti dete mladje od osam godina sa osobom mladjom od 13. Medjutim, Daniel Mejtiv kaže da se taj zakon ne odnosi na njihov slučaj.

“Zakon kaže da deca ne smeju da se ostavljaju bez nadzora ako su zatvorena ili zaključana u kući, nekom zatvorenom prostoru ili vozilu. Ona nisu bila zaključana niti sputana na bilo koji način, bila su napolju i igrala se na igralištu ili su šetala kući.”

Posle tog incidenta, roditelji su ostali ogorčeni a deca traumatizovana.

“Prvo sam bio samo malo iznerviran jer znamo šta nije dozvoljeno i da je to što radimo dozvoljeno. A onda sam počeo da se plašim jer sam pomislio da će možda da uhapse mog tatu”, kaže Rafi.

Daniel Mejtiv kaže da se seća svog detinjstva kada je mogla da praktično svuda ide sama.

“Sve do ove generacije, bilo je savršeno normalno da deca idu sama u park ili niz ulicu ili obave nešto za svoje roditelje ili se sama peške vrate kući iz škole. Tek je nedavno to postalo nešto neuobičajeno.”

Mnogi roditelji kažu da danas nije bezbedno ostavljati decu samu. Holi Šifrin, profesorka psihologije na univerzitetu Meri Vašington u Virdžiniji, veruje da je svaka ekstremna vrsta roditeljstva – nezdrava. Ona je ko-autor knjige o preterano zaštitnički nastrojenim, takozvanim “helikopter roditeljima”

“Roditeljstvo na taj način – lebdenje nad decom i rešavanje njihovih problema umesto njih - time se nesvesno šalje poruka deci - da dete nije dovoljno kompetentno da samo rešava svoje problem i da roditelj treba da uskoči i to radi za njega. Drugo, oni sprečavaju dete da razvije tu kompetetnost, jer ne dobija priliku da vežba veštinu rešavanja problema.”

Porodica Mejtiv za sada nije optužena za zanemarivanje dece, a očekuje se da će istraga biti završena do kraja meseca. U medjuvremenu, Rafi i Dvora se i dalje igraju u parku i šetaju kući – bez nadzora.

XS
SM
MD
LG