Linkovi

Novo istraživanje o apneji


Gotovo polovina policajaca u SAD pati od poremećaja spavanja

Da li ste ikada bili toliko pospani da ste zaspali na poslu? Ako jeste, možda imate poremećaj spavanja. Najnovija studija o poremećaju spavanja bila je usmerena na radnike koji rade po smenama – posebno na policajce u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Mnogim ljudima je teško da imaju kvalitetan noćni san. To zavisi od mnogih stvari, a medju njima su neredovni radni raspored ili manjak spavanja izazvan respiratornim poremećajem nazvanim apneja. Doktor Dejvid Gros je iz Nacionalne bolnice za rehabilitaciju u Vašingtonu.

Apneja znači da su gornji disajni putevi zatvoreni noću. Zato se kod osobe, koja danju normalnio diše, kada ode na spavanje, mišići potpuno opuste i zatvore ih. To može da se dogadja neprestano, 60 do 100 puta na sat.“

Studije su pokazale da apneja predstavlja faktor rizika za dobijanje moždanog udara i srčanog napada. Doktor Majkl Tveri kaže da kada god nemamo dovoljno vazduha za disanje, naše srce radi brže. I baš kao automobilski motor koji radi produženi period vremena, srce počinje da slabi.

Naše srce postaje premoreno i počinjemo da budemo osetljiviji na srčani napad.“

Najnovija studija bavila se policajcima u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Šanta Radžaratnam sa Monaš univerziteta u Australiji i doktor Čarls Zajsler iz Brigam bolnice u Bostonu su autori studije. Policajci rade po smenama, imaju neregularne radne sate, dugo sede u patrolnim kolima, često jedu lošu hranu i, prema nalazima istraživača, veoma često pate od nedostatka spavanja.

„Kod 40 odsto policajaca u Severnoj Americi ustanovljen je poremećaj spavanja. Najčešći od njih koji smo pronašli bila je opstruktivna apneja.“

Policajci kod kojih su se pojavili ustaljeni simptomi najmanje jedne vrste poremećaja bili su u povećanom riziku da im bude uspostavljena dijagnoza depresije, anksioznosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i brojnih drugih zdravstvenih problema.“

Policajci iz države Masačusets koji su učestvovali u studiji imali su manje šanse od drugih da dobiju apneju i prekomernu težinu, još jedan faktor za taj poremećaj. Zašto postoji razlika? Policajci iz Masačusetsa su ohrabreni da koriste teretanu i plaćeno im je odredjeno vreme za vežbanje. Istraživači navode da bi to moglo da predstavlja model i za druge policijske agencije. Oni ističu da bi redovne kontrole zbog apneje mogle da ih ohrabre da zatraže tertmane i pomognu im da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje.

XS
SM
MD
LG