Linkovi

Skupovi podrške protestima u Rusiji u Beogradu i Podgorici


Protest u Podgorici (Foto: Savo Prelević, RFE)

Nekolicina građana protestovalo je u nedelju, 31. januara oko 14 časova na Trgu Republike u Beogradu, kako je navedeno u prijavi skupa, u znak podrške protestima u Rusiji „ protiv političkih represija i državne korupcije“, prenosi Radio Slobodna Evropa (RFE).

Okupljeni u Beogradu su istakli transparente sa porukama „Putin nije Rusija“, „Građani Rusije smeju da biraju svoju vlast“, „Podrška protestima u Rusiji“.

Prema rečima jednog od učesnika beogradskog protesta Petera Nikitina, ovaj protest je prijavljen policiji, a broj učesnika nije prelazio pet zbog epidemioloških mera.

Protest podrške Navaljnom u Beogradu, u okviru globalne akcije, pokušan je i 23. januara ispred Hrama Svetog Save i Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, ali je policija sprečila skup sa obrazloženjem da nije prijavljen, kao i da je prema epidemiološkim merama koje su na snazi u Srbiji, zabranjeno okupljanje više od pet ljudi.

Nekoliko okupljenih je tada nešto dalje od ambasade razvilo poruke “Sloboda za Navaljnog”, kojima se širom sveta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara, prenosi RFE.

Protest podrške Navaljnom u Podgorici

Na podgoričkom Trgu Nezavisnisti, u nedelju 31. januara, po jakoj kiši, okupilo se nekoliko desetina, uglavnom ruskih državljana koji žive u Crnoj Gori u znak podrške ruskom opozicionaru i kritičaru politike Kremlja Alekseju Navaljnom, prenosi RFE.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama „Sloboda za Navaljnog“, „Rusija ubija“, „Tribunal za Putina“ u znak protesta zbog hapšenja ruskog opozicionara.

Protest u Podgorici (Foto: Savo Prelevic, RFE)
Protest u Podgorici (Foto: Savo Prelevic, RFE)

Istim povodom, 23.januara, grupa ruskih i crnogorskih državljana protestovala je u Herceg Novom i ispred Ambasade Ruske Federacije u Podgorici.

XS
SM
MD
LG