Linkovi

Svetu nedostaju stručnjaci


Svetu nedostaju stručnjaci

Više od polovine američkih poslodavaca kaže da teško nalaze kandidate za najkritičnije poslove. A kako tvrde stručnjaci iz međunarodne agencije za zapošljavanje Menpauer grup, znatan broj zemalja u svetu doživljava isti problem.

Traganje za zaposlenjem je svakodnevna obaveza Debore Prajor, koja od 2008. godine nema stalno radno mesto.

“Krajnje sam nezadovoljna i često mi dođe da plačem”, kaže Debora Prajor.

Tokom protekle tri godine Debora se vratila na univerzitet i dobila diplomu. Da bi mogla da preživi osnovala je sopstvenu kompaniju za komunikacije, ali kaže da želi neko trajnije zaposlenje. Ipak, za sada ne uspeva u tome.

“Dobijam snimljene poruke da je poslodavac primio moja dokumenta, a zatim ništa – kao da je moj rezime propao u neki ambis”, kaže Debora Prajor.

Predsednik i direktor agencije za zapošljavanje Menpauer grup, Džef Džeres, kaže da poslodavci sada traže vrlo specifična i često tehnička znanja.

“Veliki broj ljudi čeka na zaposlenje dve pa i više godina, a za to vreme firme su prošle kroz mnoge promene”, kaže Džeres.

Neke od njih prešle su na noviju tehnologiju i sada traže kandidate sa posebnim znanjima. Zbog toga, uprkos visokoj stopi nezaposlenosti u mnogim zemljama, firme ne mogu da popune radna mesta. Regionalna direktorka agencije Menpauer grup u Los Anđelesu, Džanel Ečaper, kaže da sticanje novih znanja može da pomogne nezaposlenima da nađu posao.

“Mnogo je lakše naći posao onima koji su pratili razvoj u svojoj oblasti i išli u korak sa tehnologijom”, kaže Džanel Ečepar.

Ali mnogi od nezaposlenih ne trude se da idu u korak sa promenama u tehnologiji i zahtevima profesije. Prema anketi koju je ove godine sproveo Menpauer grup u 39 zemalja, 34 odsto poslodavaca kažu da teško nalaze kvalifikovane radnike. Dok je taj procenat u Americi čak 52 odsto, u Japanu, Indiji i Brazilu još je veći.

Najteže je naći tehničare, visokokvalifikovane i tehnički obrazovane referente prodaje.

Džatan Šah, iz kompanije QSC Audio kaže da imaju teškoća u nalaženju, kako inženjera tako i radnika u proizvodnji.

“Za neka radna mesta to traje od 3 do 12 meseci. Vrlo je frustrirajuće kada tražite nekog i očekujete zahteve sa svih strana, koje zapravo i dobijate, ali teško je naći baš odgovarajuću osobu za posao”, kaže Šah.

Džef Džeres iz Menpauer grup kaže da, ako ne mogu da nađu radnike kompanije često ne popunjavaju to mesto, što može da utiče na profit. U Americi, kaže on, neke kompanije donose neobične odluke.

“Ustanovili smo da su neke kompanije spremne da se presele drugde, samo da bi pronašle adekvatne radnike”, kaže Džeres.

Druge firme, kaže on, zapošljavaju ljude koji brzo uče i same ih obučavaju u potrebnim znanjima.

XS
SM
MD
LG