Linkovi

Novo odlaganje razgovora o Siriji?


U ratu u Siriji do sada je poginulo četvrt miliona ljudi
U ratu u Siriji do sada je poginulo četvrt miliona ljudi

Početak razogovora o rešavanju krize u Siriji, zakazan za sutra u Ženevi, ponovo bi mogao da bude odložen zato što učesnici još nisu poznati

Posle višednevnog odlaganja, u Ženevi je za sutra zakazan početak razgovora o, kako se očekuje, dugom putu do uspostavljanja mira u Siriji gde je u građanskom ratu do sada poginulo četvrt miliona ljudi.

Međutim, učesnici još nisu poznati i sastanak bi mogao ponovo da bude odložen, dok se zaoštrava spor u pogledu toga koje bi opozicione grupe trebalo da budu zastupljene, kao i zahteva da sirijske vladine snage i njihovi saveznici obustave vazdušne napade.

Jedna od glavnih opozicionih grupa, koju podržava Saudijska Arabija, saopštila je da odlaže odluku o učešću. Predstavnici grupe, poznate kao Visoki komitet za pregovore, koji se ove nedelje sastaju u Rijadu, žele da budu jedna opoziciona delegacija na razgovorima i čekaju da saznaju detalje o ostalim učesnicima pre nego što odluče da li će ići u Ženevu.

Organizatori navode da planirani sastanci nisu mirovni pregovori, već bi na njima trebalo da bude utvđen okvir za kasnije pregovore. Predstavnici sirijske vlade odlučili su da učestvuju u razgovorima posle sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija Stafanom de Misturom u Damasku.

De Mistura je rekao da je sastanak prvi važan korak, uprkos velikim preprekama – od žestoke vazdušne kampanje sirijske vlade, uz podršku Rusije, do podeljene opozicije koja obuhvata i teroriste iz Al Kaide i Islamske države.

XS
SM
MD
LG