Linkovi

Prehrambena kriza u Siriji


Razoreni sirijski grad Homs
Razoreni sirijski grad Homs

Sirija se suočava sa prehrambenom krizom zbog siromašne žetve i nestašice osnovnih prehrambenih proizvoda zbog gradjanskog rata.

Kako iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, satelitski snimci prikazuju kako nemilosrdna minobacačka i raketna vatra razara infrastrukturu te zemlje.

Pod letnjim suncem, žitna polja u pokrajini Alepo su spremna za žetvu. Medjutim, tržišni analitičari kažu da je ovogodišnji prinos najgori u protekle tri decenije. Polja su prepuna sprženih čistina – ožiljaka raketnih napada. Poljoprivrednici su rano započeli žetvu – u strahu da bi ono što je preostalo na njivama u svakom trenutku moglo da bude uništeno.

„ Ove godine se žanje rano. Seljani ne mogu da rade zbog raketnih napada. Ne mogu da pripreme njive za žetvu za narednu godinu zbog raketne vatre“, kaže jedan sirijski poljoprivrednik.

Pastiri kažu da im stoka umire zbog izgladnelosti. Razmere uništenja primorale su sirijsku vlast da u inostranstvu traži prehrambene i druge artikle, kaže Entoni Skiner, analitičar u firmi „Maplecroft,“ koji je govorio za Glas Amerike putem Skajpa.

„Ambicija sirijskog predsednika Bašara al Asada je bila samoodrživost – kako bi mogao da održi svoju stranu u sukobu sa naoružanim opozicionim pokretom. Medjutim, ono što smo videli jeste masovno raseljavanje civila i farmera. Seljani nisu u stanju da zasade useve, niti da dodju do djubriva i semenja da bi normalno radili.“

Skiner kaže da zapadne sankcije otežavaju trgovcima da posluju sa Damaskom, a vlada će možda pokušati da dobije pristup sredstvima zamrznutim na evropskim računima da bi platila uvezenu hranu. Evropska unija je saopštila da bi novac zamrznut sankcijama mogao da bude odmrznut ako to dozvole zemlje članica uključene u to pitanje, ali samo ako može da se dokaže da će se novac koristiti za humanitarne ciljeve.

U Alepu, trgovci su postavili štandove pored kontrolnog punkta Bustan al-Kasr, na granici teritorija pod vladinom i pod pobunjeničkom kontrolom. Improvizovani odbrambeni mehanizmi su često elementarni i neadekvatni, kaže jedan prodavac voća.

„ Mada smo izloženi snajperskoj vatri, i dalje radimo kao da je situacija normalna. Bog nam daje, on nas štiti, mada ipak ponekad budemo granatirani.“

Satelitiski snimci koje je objavila organizacija Amnesti Internešnl pokazuju civilna područja Alepa 2012. Godine, a zatim dva meseca kasnije, posle raketnih napada na gradske četvrti. Organizacija ukazuje da je stepen uništavanja očigledan, što otežava gradjanima da zadovolje svakodnevne potrebe. Viši savetnik organizacije Amnesti International za krizna reagovanja, Donatela Rovera, upravo se vratila iz Alepa.

„ Veliki delovi grada su u ruševinama. Naravno, veliki broj civila, dece, žena i običnih gradjana je ubijen, ili osakaćen u sukobima. Stotine hiljada ljudi su postale izbeglice, a oni koji još žive u samom gradu sve teže mogu da obezbede osnovne potrepštine, čak i ako je to samo da na dnevnoj bazi obezbede hleb za svoju porodicu.“

Program UN za hranu u svetu saopštio je da je, zbog intenzivnih borbi, u julu dostavljena pomoć za samo 2 miliona i 400 hiljada gradjana Sirije, manje od predvidjenog cilja od 3 milliona.
XS
SM
MD
LG