Linkovi

Navaz: Neizvesna saradnja Pakistana i SAD


Ubistvom Bin Ladena okončano važno poglavlje u borbi protiv terorizma: Šudža Navaz
Ubistvom Bin Ladena okončano važno poglavlje u borbi protiv terorizma: Šudža Navaz

Direktor Centra za Južnu Aziju u uticajnom nevladinom Atlantskom savetu Sjedinjenih Država Sudža Navaz svedočio je ovih dana u senatskom Odboru za spoljnu politiku o stanju američko-pakistanskih odnosa posle ubistva Osame bin Ladena. To pitanje komentarisao je i u razgovoru za Glas Amerike.

Direktor Centra za Južnu Aziju, Šudža Navaz, kaže da je smrću 54-godišnjeg Osame bin Ladena zaključeno jedno važno poglavlje u ratu protiv globalnog terorizma, ali da ta borba još uvek nije završena.

„Borba nije završena jer ime Osame bin Ladena ima simbolično značenje, isto kao i ime al-Kaide, dok su bin Ladenove ideje prodrle u sve krajeve sveta. Takozvani "Centar al-Kaide'" ili "Glavna al-Kaida" ničim ne upravlja, jer organizaciju čini mali broj ljudi. Međutim, njegov lik i njegov glas ostaće još neko vreme sastavni deo aktivnosti terorista u svetu,“ kaže Šudža Navaz.

Posle izjave predsednika Obame da je „saradnja sa Pakistanom pomogla američkim snagama da dođu do bin Ladena, ostalo je nejasno da li je Pakistan odigrao bilo kakvu ulogu u ubistvu lidera al-Kaide. Odgovor na to pitanje presudno će ublažiti postojeće tenzije, ili do kraja uništiti odnose dve zemlje, smatra Navaz.

Mera do koje je operacija protiv Osame bin Ladena bila plod saradnje ili ne, odrediće kako brzinu tako i smer u kojem će se odnosi razvijati. Ako je Pakistan bio deo tog procesa, moglo bi da dođe do brzog poboljšanja, ali ako je Pakistan bio neka vrsta štita, mislim da će odnosi postati mnogo gori.“

Strateški dijalog Sjedinjenih Država i Pakistana, koji je uspostavljen kako bi dve zemlje mogle da razmotre zajedničke ciljeve, prekinut je. Ali, posle afere sa Rejmondom Dejvisom i operacijama CIA-e unutar Pakistana, obe strane su nastojale da poprave poremećene odnose. U međuvremenu, smrt osnivača al-Kaide mogla bi privremeno da poveća opasnost od terorizma u Pakistanu, ali bi istovremeno mogla da poboljša stanje u Avganistanu, kaže naš sagovornik.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojeg su Sjedinjene Države u Avganistanu jeste eliminisanje mogućnosti da se, posle povlačenja koalicionih snaga, vrati al-Kaida. Bin Ladenova smrt će svakako dovesti do pregrupisavanja al-Kaide, čiji povratak u Avganistan sada izgleda malo verovatan.“

Uprkos zategnutim odnosima, Sjedinjene Države i Pakistan zavise jedan od drugog u borbi protiv ekstremizma i terorizma, ističe Navaz.

„SAD imaju strateško partnerstvo sa Pakistanom, koje ne bi trebalo da se ograniči na to šta Pakistan čini ili ne čini u Avganistanu. Vašington bi trebalo da definiše dugoročnu ulogu Pakistana u regionu, kao i američke globalne interese koji zahtevaju stabilnost u tom području.“

Pakistanski interesi za održavanje strateškog partnerstva veći su od američkih, zbog geografskog položaja zemlje, kao i znatne vojne i druge pomoći koju Vašington pruža Islamabadu, zaključio je Šudža Navaz.

XS
SM
MD
LG