Linkovi

"Severna Koreja će za nekoliko meseci moći da pogodi SAD nuklearnom raketom"


Direktor CIA, Majk Pompeo, govori na Nacionalnom bezbednosnom samitu Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, 19. oktobra 2017,

Severnoj Koreji je potrebno još nekoliko meseci da razvije nuklearnu raketu koja može da dopre do SAD, tvrde dvojica najviših američkih zvaničnika.

Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA), Majk Pompeo, izjavio je na forumu u Vašingtonu da je "duboko zabrinut" zbog narastajuće pretnje iz Severne Koreje i mogućnosti da bi ona mogla da izazove trku u nuklearnom naoržanju širom Istočne Azije.

"Mi treba da se ponašamo kao da smo na pragu ostvarenja tog cilja", rekao je Pompeo kada je upitan o trci Pjongjanga u raketnoj tehnologiji koja bi mu omogućila da dosegne ciljeve u SAD.

"Odmakli su tako daleko u tome da je sada tema za razmišljanje kako možemo da zaustavimo završni korak", dodao je.

Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster govori tokom Nacionalnog bezbednosnog samita Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, 19. oktobra 2017.
Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster govori tokom Nacionalnog bezbednosnog samita Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, 19. oktobra 2017.

Mekmaster: Ponestaje nam vremena

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, general H.R. Mekmaster rekao je kasno u četvrtak da je Vašington u trci da reši situaciju, bez upotrebe vojne sile.

"Nije nam nestalo vremena, ali nam ponestaje vremena", rekao je Mekmaster govoreći na istom skupu. "Prihvatanje i zastrašivanje je neprihvatljiivo".

Komentri Pompea i Mekmastera usledili su nakon što su tenzije između SAD i Severne Koreje konstrantno rasle posle poslednjeg nulearnog testa Pjongjanga prošlog meseca, šestog po redu, i učestalih proba onoga što su bezbednosni zvaničnici procenili da su balističke rakete srednjeg i dugog dometa.

Ali, uprkos upozorenju da je Severna Koreja samo nekoliko meseci od sposobnosti da cilja SAD, Pompeo kaže da je još uvek pitanje koliko je "robusna" postala severnokorejska nuklearna pretnja i da li je Pjongjang u stanju da isporuči više nukelarnih glava na ciljeve.

"Uvek postoji rizik. Obaveštajne informacije su nesavršene", rekao je Pompeo, dodajući da postoje dokazi da Pjongjang možda dobija pomoć od Irana, navodeći "jake veze po pitanju konvencionalnog oružja između dve zemlje".

Takođe je dodao da svaki severnokorejski test čini trku u naoružanju sve izvesnijom.

"Gledate kako je Severna Koreja postala nikad bliža usavršenju svojih sposobnosti i možete da zamislite ostale u regionu kako razmišljaju da i njima treba takva sposobnost", rekao je.

Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanja na sastanku Valdai međunarodnog diskusionog kluba u Sočiju, Rusija, 19. oktobra 2017
Ruski predsednik Vladimir Putin odgovara na pitanja na sastanku Valdai međunarodnog diskusionog kluba u Sočiju, Rusija, 19. oktobra 2017

Putin sugeriše da sila protiv Severne Koreje neće biti uspešna

U četvrtak, ruski predsednik Vladimir Putin usprotivio se upotrebi sile u eliminaciji severnokorejske nuklearne pretnje, sugerišući da to ne bi uspelo.

"Pominjanje preventivnog, razoružavajućeg udara - a čujemo i savete, i otvorene pretnje - to je vrlo opasno", rekao je Putin u Sočiju.

"Ko zna šta je skriveno u Severnoj Koreji? I da li sve to može biti uništeno jednim udarom - sumnjam", rekao je. "Gotovo sam uveren da je to nemoguće".

Severnokorejski zvaničnici takođe ponavljaju upozorenja upućena Sjedinjenim Državama protiv bilo kakve provokacije.

Zamenik severnokrejskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Kim In Rjong, upozorio je u ponedeljak da bi rat mogao da izbije svakog trenutka.

Drugi severnokorejski zvaničnici optužili su SAD da vrše pripreme za rat, navodeći prisustvo nosača aviona na nuklearni pogon, USS Ronald Regan, koji izvodi vežbe na istoku Korejskog poluostrva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG