Linkovi

Seul odbacio Trampov zahtev da plati protivraketni sistem


Južnokorejska vlada brzo je reagovala i odbacila poziv američkog predsednika Donalda Trampa da Seul plati milijardu dolara za protivraketni odbrambeni sistem THAAD.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje izdalo je saopštenje u kojem se navodi da "nema nikave promene u poziciji Južne Kore i SAD da vlada u Seulu obezbeđuje zemlju i postrojenja za podršku, dok SAD snose troškove razmeštanja sistema THAAD, operisanja njime i njegovog održavanja.

Dogovor o razmeštanju protivraketnog sistema poznatog po skraćenici THAAD postigle su prošle godine administracija tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame i vlada bivše predsednice Južne Koreje Park Geun-hje.

Park je štaviše uspela da izbegne potvrdu sporazuma u Skupštine tako što je tvrdila da za razmeštanje sistema neće biti neophodna nikava dodatna sredstava iz budžeta.

Međutim, tokom jučerašnjeg intrevjua za novinasku agenciju Rojters, Tramp je izjavio da želi da Južna Koreja plati raketni sistem. Bivši zvaničnik Stejt departmenta, koji je želao da ostane anoniman, procenio je sa sistem vredi oko milijardu i 200 miliona dolara, ali je rekao da SAD ne bi želele da prodaju THAAD Seulu.

XS
SM
MD
LG