Linkovi

Dugi pregovori Beograda i Prištine


Šefica pregovaračkog tima Prištine, Edita Tahiri, posrednik EU Robert Kuper, i šef pregovaračkog tima Beograda, Borislav Stefanović, Brisel, 21. novembar 2011.

U Briselu su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine na kojima su razmatrana i pitanja medjunarodnog predstavljanje Kosova i graničnih prelaza na severu. Zvaničnici Saveta EU su saopštili da je postignut "dobar napredak" o "zajednicckom upravljanju granicom". Pregovori če biti nastavljeni u četvrtak.

Zvaničnom Beogradu je iznimno važno da se se dodje do pozitvinog razvoja pregovora, što bi bio argument za evropske ministre spoljnih poslova, koji se već sutra ujutro okupljaju u Briselu, da daju zeleno svjetlo za kandiodatski status Srbije. U tom svjetlu, zbivanja na sjeveru Kosova ne idu u prilog uspješnom završetku priče.

“Ono što se dešavalo juče i prekjuče na Kosovu i Metohiji nikako ne doprinosi stabilizaciji prilika i može samo da oteža inače vrlo krhki mir na severu i zato je važno da svi gradjani ostanu mirni i jedinstveni sa svojom državom, da KFOR ne pokušava da na silu uklanja barikade, da to učine Srbi i politički predstavninci Srba na severu Kosova zato što su one ispunile svoju svrhu jer mi smo došli na korak do političkog rešenja", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

“Prvi problem sa kojim se suočavamo je nemogućnost srpske strane da primeni već postignute sporazume, čak ni tokom posljednjneg kruga razgovora nismo uspjeli da kompletiramo planove implementacije i svjedoci smo situacije u kojoj srpska strana pokušava da ponovo otvori već dogovorena pitanja. To je za mene manjak ozbiljnosti, pokušaj da se izbjegne odgovornost”, kazala je šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri.

A postizanje sporazuma, barem o regionalnom predstavljanju Prištine, sa nestrpljenjem se cijeli dan očekuje i na evropskoj strani. Evropski komesar za proširenje je već sačnio pismo za evropske ministre spoljnih poslova i poslaće ga kada ili ako bude bilo kakvog napretka u briselskim pregovorima.

“Odajem priznanje pozivu predsjednika Tadicća da se uklone barikade na sjeveru Kosova i nadam se da će današnji nastavak dijaloga načiniti progres. Evropski samit devetog decembra je blizu, ali Srbija još uvijek može da uspješno stigne do cilja”, kazao je Štefan File.

Potpredsjednik srpske vlade Božidar Đelić, učestvujući danas na tribiuni u Briselu, iskazao je uvjerenje da na strani Beograda već ima elemenata za pozitivnu odluku evropskih ministara.

"Ono što je najbitnije u ovom mometu su bili poziv predsednika Tadića, kreiranje kancelarije za pregovore sa Prištinom, kao element kordinacije i implementacije.”

XS
SM
MD
LG