Linkovi

Tadić i Vujanović o ekonomskim odnosima


Predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Boris Tadić zajednički su u Podgorci ocenili da dve zemlje treba brže i bolje saobraćajno povezati, 19. novembar 2010.
Predsednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Boris Tadić zajednički su u Podgorci ocenili da dve zemlje treba brže i bolje saobraćajno povezati, 19. novembar 2010.

Predsjednik Srbije Boris Tadić boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Predsednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Boris Tadić, saglasili se da su dvije zemlje unaprijedile saradnju u oblasti organizovanog kriminala, a da ekonomsku saradnju treba unaprijediti.

Dva predsjednika konstatovali su da je unapredjena normativna infrastruktura u borbi protiv organizovanog kriminala nakon nedavno potpisanog Sporazuma o ekstradiciji.

"Potpisan je sporazum o izručenjima, koji je šire postavljen nego što su osnovni standardi za ekstradiciju, čime su dvije države pokazale spremnost za zajedničko djelovanje u borbi protiv organizovanog kriminala", naveo je crnogorski predsjednik.

I predsjednik Srbije konstatovao je da je od posljednjeg susreta postignut značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Od našeg poslednjeg zvaničnog susreta u Podgorici, u julu, postignut je značajan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, ne samo kada su u pitanju bilateralni sporazumi, već i praksa", kazao je Tadić na konferenciji za novinare.

Tadić je čestitao Crnoj Gori napredak u evropskim integracijama i istakao da Srbija na tom putu daje punu podršku Crnoj Gori.

"Srbija na tom putu daje punu podršku Podgorici, ali ne samo na tom putu, već i kada su u pitanju integracije Crne Gore u NATO", kazao je on.

U evropski put Srbije vjeruje i predsjednik Vujanović.

"Crna Gora podržava evropski put Srbije, a Beograd je maksimalno posvećen saradnji sa Haškim sudom. Crna Gora ima interes da se evropski put Srbije odvija u što boljoj dinamici", kazao je on.

Tadić je u razgovoru sa Vujanovićem iznio ideju da dvije države, zajednički grade diplomatsko-konzularna predstavništva, po skandinavskom modelu, "tamo gdje je to moguće, kako bi se sa minimum troškova postigli maksimalni efekti".

Fundamentalno pitanje privredne saradnje Srbije i Crne Gore jeste izgradnja infrastrukture, koju vlade dvije države treba u što kraćem periodu da podignu na najveći mogući nivo, ocijenio je srpski predsjednik na sastanku sa privrednicima dvije zemlje.

"Nastavićemo da radimo na unaprijeđenju drumske i željezničke infrastrukture od Bara do Beograda. Moramo ubrzati radove, operativa je na terenu, ali ne napreduje dovoljno brzo", rekao je Tadić na forumu privrednika Srbije i Crne Gore, koji je organizovan u crnogorskoj Privrednoj komori.

On smatra da je izgradnja i unaprijeđenje drumskog i željezničkog putnog pravca od Bara, preko Podgorice do Beograda i dalje do Temišvara, odnosno koridora 11, od najvećeg značaja za privrede Srbije i Crne Gore, jer bi se na taj način privukli italijanski investitori.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kazao je da je za Crnu Goru Srbija strateški najvažniji partner, kao i da se saradnja dvije države mora zasnivati na ekonomskim principima.

"Neophodno je unaprijediti željeznički i drumski saobraćaj, jer saobraćajne veze dvije države nijesu najbolje", poručio je Vujanović.

On smatra da bi putni pravac od Bara do Beograda trebalo da postane i prioritet EU, kao i da bi rekonstrukcija pruge, vrijedna ukupno 337 miliona eura, bila finansijski održiva.

Nastavku i unaprijeđenju privredne saradnje dvije države doprinijeće i kancelarija Privredne komore Srbije koja je danas otvorena u Podgorici.

XS
SM
MD
LG