Linkovi

Velike vrućine u Evropi i SAD


U izvesnim delovima Evrope i dalje traju letnje vrućine sa temperaturama iznad proseka. U Madridu, gde temperatura dostiže 35 stepeni Celzijusa, građani traže spas u gradskim fontanama. Većina se sa vrućinom nosi - uz pomoć velikih količina vode, a ponekad i piva.

U Portugalu, temperatura u Lisabonu je dostigla 39 stepeni, a u centralnom delu zemlje, u Santaremu, očekuje se temperatura od 42 stepena. U Lisabonu je inače juče bio najtopliji dan ove godine. Očekuje se nastavak talasa letnjih vrućina zbog čega se izdaju upozorenja za javnost i raste zabrinutost za starije.

Rekordne temperature se beleže se i na severoistoku Sjedinjenih Država. Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za Vašington, Njujork, Filadelfiju i Boston. Očekuju se temperature iznad 37 stepeni, a meteorolozi previđaju da će se vrućine nastaviti do kraja nedelje.

Nadležni savetuju da se tokom najtoplijih sati pije dovoljno tečnosti i vreme provodi u rashlađenim prostorijama. Naravno, uređaji za rashlađivanje rade punim kapacitetom, što je veliko opterećenje za energetski sistem, posebno zbog toga što se veliki broj zaposlenih vratio kući posle produženog - trodnevnog prazničnog vikenda.

XS
SM
MD
LG