Linkovi

Mrkić i Pusić u Zagrebu o odnosima dve zemlje


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić govori u prisustvu ministarke spoljhih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusic u Zagrebu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić govori u prisustvu ministarke spoljhih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusic u Zagrebu

Srpski i hrvatski ministri spoljnih poslova u Zagrebu se složili da će raditi na rešavanju svih otvorenih pitanja u odnosu između dve zemlje

Srpski ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić razgovarao je danas u Zagrebu sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić i tom prilikom dogovoreno je stvaranje Mešovite komisije koja će baviti otvorenim pitanjima u odnosima dve zemlje. Na sastanku je bilo reči i o međusobnim tužbama.

Hrvatska podržava da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU, izjavila je danas hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i dodala da Hrvatska smatra da je put svake od zemalja regiona prema EU koristan ne samo za tu zemlju, već i za stabilnost regiona u celini.

Posle današnjeg razgovora sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem u Zagrebu, Pusić je rekla da je dogovoreno formiranje Mešovite komisije koja će se baviti svim otvorenim pitanjima između dve zemlje, a o problemu međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Pusić kaže:

"Stvari imaju svoj redosled. Dakle, to je što se nas tiče tema koja može doći na dnevni red kad rešimo neka prethodna pitanja, o kojima smo ministar Mrkić i ja govorili – pitanje nestalih je svakako prvo od tih pitanja, kao i pitanje procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine."

Mi idemo ka toj tački, to je naš cilj, dodao je srpski ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, a na pitanje o mogućnosti održavanja sastanka pred-sednika Srbije i Hrvatske, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, on je rekao da će i do toga doći.

"Što se ćirilice i Vukovara tiče, mi svakako da pozdravljamo odluku hrvatske Vlade u tom smislu i poštujemo takav stav", rekao je Mrkić.

On je dodao da se Srbija raduje ulasku Hrvatske u EU i istakao da su i hrvatska ministarka i on okrenuti ka budućnosti i žele da uspostave mere koje će doneti korist obema državama i njihovim narodima.
XS
SM
MD
LG