Linkovi

Pitanje Kosova ponovo pred UN-om


Srbija je podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom se predlaže nastavak razgovora o Kosovu, ali ne i ponovno otvaranje statusnih razgovora o bivšoj pokrajini.

Umesto toga, na vebsajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da Beograd želi da Generalna skupština pozove obe strane da pronađu "uzajamno prihvatljiva rešenja za sva važna pitanja kroz miroljubivi dijalog“.

Rezolucija je upućena manje od nedelju dana pošto je Međunarodni sud pravde u Hagu dosudio da je jednostrana deklaracija nezavisnosti Kosova 2008, prema međunarodnom zakonu legalna. Odmah posle saopštenja presude, prošlog četvrtka, srpski predsednik Boris Tadić je rekao da će Srbija svim miroljubivim i legalnim sredstvima nastaviti da se bori za vraćanje Kosova.

U kosovskoj prestonici, Prištini, potpredsednik vlade Hajredin Kuči je izjavio za Glas Amerike da nacrt srpske rezolucije – kako je doslovno rekao – "ne doprinosi stvaranju dobrosusedskih odnosa“. On je takođe rekao da rezolucija ne podstiče regionalnu saradnju, dodavši da će Kosovo narednih dana uputiti Generalnoj skupštini Svetske organizacije svoj predlog rezolucije.

XS
SM
MD
LG