Linkovi

Jeremić i Ban Ki-Mun o predlogu rezolucije


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munom o predlogu rezolucije Vlade Srbije o Kosovu.

Prema saopštenju portparola generalnog sekretara, Ban Ki-Mun je tom prilikom izjavio da nastavlja da poziva sve strane da podržavaju konstruktivan dijalog u rešavanju svih preostalih pitanja, kojim bi se podstakla politička stabilnost, a obeshrabrile provokacije. Srpski šef diplomatije je istovremeno u danas objavljenom autorskom tekstu u listu Volstrit džornal ocenio da se rešenje može naći samo pregovorima i da će se debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija fokusirati na posledice i implikacije proglašenja nezavisnosti Kosova u svetlu mišljenja Međunarodnog suda pravde. Jeremić je takodje upozorio da bi neuspeh postizanja dogovora o Kosovu, uspostavio univerzalno primenjiv presedan, koji obezbeđuje model za jednostranu secesiju.

U medjuvremenu, britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort je u razgovoru za BBC rekao da je Britanija iznenadjena odlukom Srbije da sama podnese rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i da smatra da to može dovesti do sukobljavanja Srbije i Evropske unije u svetskoj organizaciji. "Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije", rekao je Vordsvort. Britanski ambasador je naveo da su početkom nedelje u Briselu vodjeni razgovori o elementima zajedničke rezolucije Srbije i Evropske unije i da se očekivalo da će se konsultacije nastaviti, zbog čega je kasnija informacija da je Srbija već podnela sopstveni predlog rezolucije predstavljala iznenadjenje. "Mi bismo još uvek želeli da dogovorimo zajednički predlog rezolucije. Smatramo da je to razumno s naše strane, ali i strane Srbije koja želi da postane članica Evropske unije," istakao je britanski ambasador u Beogradu.

XS
SM
MD
LG