Linkovi

Tadić u Briselu


Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta, Herman van Rompuj u Briselu, 6. jun 2011.
Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta, Herman van Rompuj u Briselu, 6. jun 2011.

Predsjednik Srbije, Boris Tadić se večeras u Briselu susreo sa predsjednikom Evropskog savjeta, Hermanom van Rompujem. Ocijenjeno je da je hapšenje Ratka Mladića hrabar čin, značajan korak ka pomirenju u regionu, što je neodvojivo od procesa evropskih integracija.

Današnji susret je protekao u svjetlu nedavnog hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića, za šta je predsjednik Tadić dobio sve pohvale evropskog domaćina. Korak je to Srbije prema Evropi, korak regiona prema pomirenju, uvjeren je predsjednik Evropskog savjeta.

“Prije svega, čestitao sam predsjedniku Tadiću i iskazao zadovoljstvo EU hapšenjem i transferom u Hag Ratlka Mladića – tu odajem lično priznanje predsjedniku. To je na različite načine, ključna tačka za Srbiju, region, kao i za medjunarodnu pravdu. Hapšenjem i transferom Mladića se Srbija značajno približila svojoj punoj ulozi u današnjoj Evropi, realizujući svoje evropske perspektive. Današnji sastanak sam iskoristio da naglasim podršku evropskoj viziji i opredjeljenju. Put je još uvijek težak, ali je ključna prepreka uklonjena. Srbiji se otvaraju nove mogućnosti. Sada je od ključne važnosti da se ostvari što značajniji progres. Ohrabrio sam predsjednika Tadića da intenzivira rad na ovoj evropskoj agendi, osnaženje nacionalnih demokratskih institucija, vladavina zakona i reforme sudstva su njeni centrali elementi. Ovi ciljevi zaslužuju našu punu podršku i punu saradnju. Pred nama je još šest mjeseci prije nego što Evropski savjet ponovo bude razmatrao pitanje proširenja i bude donosio odluke. To se vrijeme mora dobro iskoristiti. Hapšenje Ratka Mladicha je važno ne samo za Srbiju, već i za region. Nadam se da će ova hrabra akcija dovestio region korak bliže pomirenju, stabilnosti i trajnom miru. Pomirenje i evropske integracije bi zajedno trebali biti garant da se prošlost ne ponovi. Srbija je sada u prilici da osnaži svoju konstruktivnu i nezamjenjivu ulogu u regionu. U ovom smo svjetlu razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine. Dva tima rade intenzivno uz podršku EU. Po mnogim pitanjima koja se tiču svakodnavnih problema običnih ljudi, blizu su pragmatičnim rješenjima, u svejtlu regionalnne saradnje koja je ključna za proces evropskih integracija,» izjavio je Herman van Rompuj.

Predsjednik Srbije, Boris Tadić je uzvratio:

«Uhapsili smo i predalli Haškom tribunalu Ratka Mladića i time zaključili to poglavlje u našoj istoriji. Više se na to pitanje ne fokusiramo, već na reforme i zaključenje saradnje sa Hagom hapšenjem Gorana Hadžića, posljednjeg, 46-tog optuženog sa liste. Do sada smo uhapsili i predalli tribunaliu 45 optuženih. Danas je za Srbiju veoma važno da ispuni sve svoje obaveze, što pretpostavnlja Akcioni plan, proces reformi u sektoru sudstva, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala, osnaženja vladavine zakona, i to činimo zbog sebe samih, zbog boljih šansi za obične ljude u Srbiji. To je jedini način da privučemo strane investitore u zemlju i povećamo standard, što je ključni izazov za Srbiju i njene stanovnike. Slične probleme imaju i u regionu. Biti predsjednik Srbije ne znači da treba da brinem samo za svoju zemlju. Fokusiran sam i na druge probleme kakvi postoje u državama regiona. Svi smo povezani, živeli smo zajedno mnogo dekada i stoleća i uveren sam da je svima nama konačno odredište EU. Želimo da ceo region udje u EU iz tih razloga, nadamo se da ćemo steći kandidatski status do kraja ove i početi pregovore o prijemu početkom naredne godine.»

XS
SM
MD
LG