Linkovi

Obeležen Dan državnosti Srbije


Predsednik Srbije Boris Tadić je danas u Domu narodne skupštine, povodom Dana državnosti, uručio odlikovanja istaknutim pojedincima i ustanovama.
Predsednik Srbije Boris Tadić je danas u Domu narodne skupštine, povodom Dana državnosti, uručio odlikovanja istaknutim pojedincima i ustanovama.

U spomen na događaje iz 1804-te i 1835-te godine, to jest na podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje prvog Ustava, Srbija danas obeležava Dan državnosti. Nizom manifestacija proslavljen je Dan državnosti, a u Domu Narodne skupštine predsednik Srbije Boris Tadić je uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, između ostalog i teniseru Novaku Đokoviću.

Centralna proslava Dana državnosti Srbije održana je danas u Domu Narodne skupštine i tom prilikom predsednik Srbije Boris Tadić je uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama za naročite zasluge u nauci, kulturi, medicini, sportu i bezbednosti. Uz 16 odlikovanih pojedinaca i institucija, Tadić je teniseru Novaku Đokoviću uručio najviše državno priznanje - Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Srbije.

Đoković je primajući odlikovanje izjavio da oseća veliku čast, uzbuđenje i radost, kao i kada je ispred zgrade Skupštine prošle godine slavio kada je postao prvi teniser sveta. Ja sam sanjao da podignem pehar na Vimbldonu, ali nisam mogao ni da pomislim da će me moja zemlja odlikovati ovako velikim priznanjem, rekao je Đoković i poručio da će nastaviti da i dalje predstavlja Srbiju na najlepši mogući način.

U ime odlikovanih zahvalio se Jovan Ćirilov rekavši da je država pokazala da prepoznaje vrednosti. Po njegovim rečima mnogi građani su danas u teškoj materijalnoj situaciji i odlikovani pojedinici i institucije zajedno treba da se zalažu da se to prevaziđe.

U holu Doma Narodne skupštine danas je u prisustvu najviših državnih zvaničnika, javnih ličnosti i predstavnika vojske i verskih zajednica otvorena izložba ustava Kneževine i Kraljevine Srbije – od Sretenjskog ustava iz 1835-te , do Ustava Kraljevine Srbije iz 1903-će godine:

"Naša pravna istorija i tradicija sadržani i ovim ustavima govore da smo u vremenu u kome su ustavi doneti zapravo slali liberalne poruke, poruke o demokratiji", kazala je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Povodom Dana državnosti Srbije premijer Mirko Cvetković je u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu položio venac na Karađorđev grob. 208-ma godišnjica Prvog srpskog ustanka, obeležena je i u Marićevića jaruzi kod Orašca, odakle je Karađorđe poveo ustanike protiv Otomanskog carstva.

Kao i prethodnih godina pristalice desničarskih grupa Naši i Obraz su izazvali incident i tokom obraćanja ministra kulture Predraga Markovića su skandirali haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a vlast optuživali za izdaju Kosova.

XS
SM
MD
LG