Linkovi

Hapšenja posle sporazuma Srbije i Crne Gore


Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić (arhivski snimak)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić (arhivski snimak)

U Srbiji i Crnoj Gori uhapšeno je trinaest osoba nakon što su dve države sinoć potpisale sporazum o medjusobnom izručenju svojih državljana.

Srpska policija je, na osnovu tog sporazuma, uhapsila sedam državljana Srbije, koji se nalaze na medjunarodnoj poternici biroa Interpola u Podgorici, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Medju njima je petoro ljudi koje Crna Gora traži zbog ratnih zločina počinjenih u Dubrovniku za vreme rata 1991-95. godine. U Crnoj Gori je uhapšeno šest osoba, koje traži Srbija zbog učešća u organizovanom kriminalu.

Sporazum o izručenju, kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična dela, potpisali su u petak uveče u Beogradu ministarka pravde Srbije Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovičić.

Više od tri meseca Srbija i Crna Gora pregovarale su o potpisivanju sporazuma o izručenju, a na kraju je potpisan nekoliko dana ranije nego što je najavljivano.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović objašnjava da je to učinjeno kako bi se sprečilo eventualno bekstvo osumnjičenih osoba.

"Ovo je još jedan dokaz da ukoliko postoje saglasnosti između država, mi možemo da budemo korak ispred mafije ili korak ispred lica koja su osumnjičena za najteža krivična dela”, poručuje Malovićeva.

XS
SM
MD
LG