Linkovi

Zahtev da se Mladić proglasi mrtvim


Porodica Ratka Mladića podnijela je danas zahtjev sudu da najtraženijeg haškog bjegunca proglasi mrtvim. Srpske vlasti međutim ističu da to neće uticati na potragu za Mladićem.

Zahtjev da se haški optuženik Ratko Mladić proglasi mrtvim je, Prvom osnovnom sudu u Beogradu, podnio zastupnik porodice Miloš Šaljić.

Kao što znate, porodica se na ovaj postupak odlučila nakon dugog iščekivanja. Naime o Mladiću se zna da je poslednji put viđen februara 2003 godine.”

U prilog tvrdnji da je Mladić vjerovatno mrtav, Šaljić ije iznio njegovo zdravstveno stanje.

“Činjenica da je on težak bolesnik, jer je još 1996 imao težak moždani inafrkt, a zatim je od više bolesti, kako kardiovaskularnih, tako i stomačnih lečen na VMA, ukazuje da takvo lice bez veoma stroge medicinske nege ne bi moglo da opstane. On takvu negu sigurno nema, pa je to još jedan dokaz da lice nije u životu”.

Advokat Šaljić je takođe odbacio mogućnost da Ratko Mladić možda živi sa lažnim identitetom, kao što je to bio slučaj sa Radovanom Karadžićem.

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić odbacio je zahtjev porodice kao spekulaciju i naglasio da će se nastaviti potraga za Mladićem. Slično je reagovao i predsjednik Nacionalnog savjeta za radnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Uslov da se neko proglasi mrtvim je da pet godina nije viđen i da ima najmanje 70 godina. Prema izvodu iz matične knjige, najtraženiji haški bjegunac ima 68 godina. Mladić je optužen za masakr osam hiljada muslimana u Srebrenici i trogodišnju opsadu Sarajeva, tokom koje su umrle desetine hiljada ljudi.


XS
SM
MD
LG