Linkovi

EU: Blizu sporazum


Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri
Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borko Stefanović i Edita Tahiri

Četvrti po redu nastavak dijaloga Beograda i Prištine je brojna otvorena pitanja doveo blizu sporazuma, saopštava Evropska unija nakon što su se danas okončali dvodnevni razgovori dvije delegacije. Na dnevnom redu su bile matične i zemljišne knjige, telekomunikacija i energija, kao i sloboda kretanja.

„Ja bih rekao da je ovo do sada najozbiljniji iskorak u pogledu telekomunikacija, električne energije, katastra, matičnih knjiga i slobode kretanja. Znači ovo je bio najproduktivniji, najsadržajniji sastanak i verujte da smo bili potpuno pripremljeni da na ovom sastanku barem neku od ovih tema zaista i završimo. Nadam se da ćemo na junskom sastanku to uspešno uraditi, samim tim što nam predstoji dosta živa aktivnost između dva briselska sastanka u smislu usaglašavanja naših pozicija. Tome je značajno doprineo i naš sastanak u Prištini , a nadam se da ćemo narednih dana imati mnogo frekventniju, agresivniju i dinamičniju ulogu Evropske unije koja zaista nosi jedan veliki teret, ne samo organizacioni već i posredovanja i potvrđivanja da će dve strane uspeti da sklope svoja pozitivna gledanja, a da razlike ostave po strani“, kazao je šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović.

“Mislim da smo blizu sporazuma o slobodi kretanja, slobodnoj trgovini, energiji i telekomunikacijama, a otvorili smo i neka nova pitanja kao što su nestali, religijsko i kulturno nasljedje Kosova, kao i prepoznavanje kosovskih diploma. Moram reći da su ova dva dana bila uzbudljiva, teška, ali tu je i stvarni napredak i sigurna sam da ćemo, kada se naredni put sretnemo, moća govoriti o okvirnim sporazumima, koji će ići vladama Kosova i Srbije na konačnu odluku i potvrdu”, istakla je šefica pregovaračkog tima iz Prištine, Edita Tahiri.

A iz evropskog ugla, razgovori, kojima je predsjedavao evropski posrednik Robert Kuper, su nastavak do sada uloženog od strane dvije delegacije, uključujući i rad različitih tehničkih grupa. Na taj način su brojna otvorena pitanja dovedena pred sam sporazum, naglašava se u saopštenju izdatom nakon današnih razgovora, uz podsjećanje kako je bilo riječi o matičnim i zemljišnim knjigama, telekomunikaciji, energiji i slobodi kretanja. Danas i juče su otvorena pitanja nestalih, religijskog i kulturnog nasljedja, te priznavanja univerzitetskih i školskih diploma. O ovome će biti više riječi u nastavku dijaloga, planiranom za sredinu narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG