Linkovi

Okončana prva runda razgovora


Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović tokom prvog dana pregovora

Danas, zaključujući drugi dan prvog dijaloga Beograda i Prištine, delagacije razgovarale o nekoliko ključnih pitanja- regionalnoj saradnji, slobodi kretanja i vladavini prava.

Nakon tri i po godine šutnje, okončana je prva runda pregovora Beograda i Prištine. Pregovarač vlade u Beogradu, Borislav Stefanović, je tom prilikom rekao kako su razgovori bili konstruktivni i da su neka od otvorenih pitanja blizu rješenja. A razgovaralo se o telekomunikaciji, carinskim pečatima, katastrima, matičnim knjigama, avio-saobraćaju.

Prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine bio je prilika "za međusobno 'čitanje' dva pregovaračka tima, upoznavanje i izgradnju stepena poverenja", ocijenio je Stefanović. On je rekao da je tim Srbije na razgovore sa Prištinom došao izuzetno pripremljen. Stefanović je izjavio i da je zadovoljan kako je protekao prvi sastanak s delegacijom Kosova.

Prema njegovim riječima, kosovski tim je nastojao da nametne "terminološke i narativne razlike" i sopstvena "tumačenja skorašnje istorije". Delegacija Beograda, po njegovim rečima, nije dozvolila "bilo kakvu devijaciju u razgovorima", otklanjajući razlike koje je "druga strana često pokušavala da predstavi", fokusirajući se na najvažnija pitanja kojiaće doneti dobrobit ljudima na Kosovu.

Zadovoljstvo razgovorima je istakla i šefica prištinskog pregovaračkog tima, Edita Tahiri, koja je rekla da su se razgovoori odvijali na dobar i pozitivan način.

“Mislim da smo načinili neki progres u smisli stavljanja na sto odredjenih ideja i prijedloga, pokušavajući da nadjemo zajedničko stajalište. U svakom slučaju, o svim ovim pitanjima treba u narednim fazama još razgovarati. Ova tehnička pitanja stoje kao barijera odnosima dvije države još od rata 1999. godine. Nakon jedanaest godina šutnje, nije tako lako i jednostavno. U svakom slučaju, uvjerena sam da smo svi zajedno snažno radili kako bi smo napredovali na putu ka rješenjima.”

Tri su cilja uspostavljena rezolucijom Savjeta bezbjednosti. Prvi je je osnažiti saradnju u regionu, drugi je dovesti obje strane na put prema EU i konačno, najvažniji je poboljšati živote ljudi na terenu. Razgovarali smo i o tome kako obezbijediti više pravne sigurnosti svim gradjanima. To znači usaglasiti matične knjige i katastre, jer neki od njih nedostaju, u svakom slučaju ta pitanja čekaju da budu rješena”, kazao je specijalni savjetnik visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Robert Kuper.

Razgovarano je i o avio komunikaciji jer se, očito, i tu mora nešto mijenjati jer je nepojmljivo da, primjera radi, kraće traje let iz Beča do Skopja nego iz Beča do Prištine. Razgovori su počeli i to je, čini se, barem iz evropskog ugla, najvažnije. Narednu rundu treba očekivati na istom mjestu, u skoro vrijeme.

XS
SM
MD
LG