Linkovi

Počeo dijalog Beograda i Prištine


Razgovori Beograda i Prištine održavaju se u Evropskom savetu
Razgovori Beograda i Prištine održavaju se u Evropskom savetu

Večeras u Briselu, sa zakašnjenjem od nekoliko sati, započeli razgovori Beograda i Prištine. Najavljene teme: regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina zakona. Visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton, pozdravila početak razgovora, uz uvjerenje da će dvije strane naći praktičan put do boljeg života svojih gradjana .

Uz kašnjenje od četiri sata zbog, kako se tvrdi, nedolaska kosovske delegacije u zakazano vrijeme, u Evropskom savjetu započeli razgovori Beograda i Prištine, razgovori kojima je, za sada, najvaći kvalitet u tome što, poslije tri i po godine, dvije strane počinju da razgovaraju.

Vodja srpske delegacije Borislav Stefanović je novinarima uoči sastanka izjavio da Beograd počinje razgovore sa "torbom punom predloga. " Prema njegovim riječima, teme razgovora večeras će biti katastri, aviosaobraćaj, telekomunikacije, predsedavanje regionalnom zonom slobodne trgovine CEFTA, kao i rešenje za carinske pečate.

"Za sve nas je ovo veoma uzbudljiv trenutak. Republika Kosovo je zadovovoljna zbog činjenice da se održava ovaj tehnički dijalog sa Republikom Srbijom. Mogu vam reći da dolazimo sa pozitivnim duhom i konstruktivnim pristupom. Na dnevnom redu je mnogo stvari, riječ je o praktičnim pitanjima, a mi smo mišljenja da ako bude kreativnosti, možemo prevazići razlike i to bi moglo da poboljša živote ljudi ali i da unaprijedi evropsku agendu obje države", kazala je potpredsjednica kosovske vlade i glavni pregovarač Prištine, Edita Tahiri:

Što se tiče Evropske unije, koja je posrednik u pregovorima, ona je statusno neutralna, zbog činjenice da nisu sve evropske države priznale Kosovo. Pred susret je iz kabineta visoke predstavnice EU poručeno kako je pravo vrijeme za početak dijaloga.

Ešton je uvjerena da će dvije strane naći praktičan put da poboljšaju živote svojih stanovnika. Rješavanje problema dijalogom je evropski način, podsjeća visoka predstavnica, a razgovori unapredjuju saradnju, što i Prištinu i Beograd približava Briselu, kaže se u poruci povodom početka dijaloga.

XS
SM
MD
LG