Linkovi

Jeremić: Na redu pravosudni organi


Srpkinja sa Kosova, Miljana Minić drži fotografije svog oca i brata koji su nestali tokom rata 1998 - 1999.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da, bez obzira na funkciju, niko sa Kosova ne može biti aboliran odgovornosti u umešanost nelegalnom trgovinom organima, dok ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić podseća da su sada na redu pravosudni organi.

Srpski šef diplomatije rekao je da je zadovoljan što je Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio izveštaj izvestioca Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i naglasio da će Srbija učiniti sve da se ovaj slučaj ne zataška.

"Ovo je veliki moralni test za međunarodnu zajednicu. Ovo su užasne optužbe i one se moraju do kraja ispitati, istražiti i ova stvar ne sme biti gurnuta pod tepih“, izjavio je Jeremić.

Na zasedanju Komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Srbiju je u Parizu predstavljala poslanica Demokratske stranke, Nataša Vučković, koja kaže da je delegacija Srbije čestitala Diku Martiju na hrabrom izveštaju.

"Ono što je važno je da su svi istakli pre svega veliku iznenađenost i šokiranost zbog činjenica, koje Dik Marti iznosi u svom izveštaju. Dik Marti je sam na početku rekao da njegov izveštaj nije krivična istraga i da ona utvrđuje činjenice, nego da on želi da doprinese da svi nadležni organi i međunarodni istražni organi pokrenu stvarne istrage o pitanjima koja su već dugo godina pokrivena, kako on kaže, zidom ćutanja i velom velike tajne“, rekla je Vučković.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević novinarima je danas u Beogradu rekao da je njegova kancelarija bila upoznata sa eventualnim akterima u aferi trgovine organima, ali nije želeo da iznosi konkretna imena.

"Mi smo odmakli u našoj istrazi i dalje od ovoga što je predstavljeno u izveštaju Dika Martija, prema tome mi imamo određena imena, ali o imenima ne bih", rekao je Vukčević.

XS
SM
MD
LG