Linkovi

Stefanović: Pozicije još udaljene


Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Uz evropsko posredovanje, danas u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebao naći rješenje regionalnog predstavljanja Kosova i primjene do sada postignuth sporazuma. Za Beograd je uspjeh dijaloga od posebne važnosti jer bi to otvorilo vrata kandidatskom statusu.

Što se Evropljana tiče, oni su više nego zadovoljni da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja. Ne osvrću se tako pretjerano ni na nedavno održani referendum na sjeveru Kosova, koji je odbacio prištinske institucije.

"Referendum nije rješenje, rješenja treba tražiti putem dijaloga i konsultacija', kazala je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančić.

A ovaj put dijalog o iznimno važnoj i teškoj temi- regionalnom predstavljanju Prištine. Iza pitanja šta će pisati pred kosovskim predstavnimcima i gdje i kako i da li uopšte kosovska zastava da stoji uz ostale na tim skupovima, kriju se ključna pitanja odnosa dvije strane, tačnije pitanja posrednog ali ipak jasnog priznaanja kosovske nezavisnosti, na šta delegacija iz Beograda još uvijek ne želi pristati, čak ni po cijenu kandidatskog statusa, koji direktno ovisi od iskrene uključenosti Srbije u rješavanje otvorenih pitanja sa Kosovom.

"Ne treba biti previše opterećen pitanjima kandidature, ona su važna za Republiku Srbiju, mi želimo da postanemo kanddat za EU, ali u tom našem nastojanju mi nećemo da dovedemo u pitanje naš nacionalni interes. Da li će biti kandidature, to će se videti, mi želimo da ispunimo sve što je do nas, vodeći računa da ne narušimo Ustav i Rezoluciju 1244, a na drugima je da donesu konačnu odluku i da dokažu da Zapadni Balkan nije i neće nikada biti taoc bilo čijeg unutrašnjo-političkog problema ili nacionalnog projekta već prije svega ispunjavanja kriterija koji su postavljeni u Briselu, jer Brisel je taj koji odlučuje i države članice, a ne neko ko je učesnik u ovom dijalogu, da budem precizan- Priština. Prema tome mi smo, ja bih rekao, ukoliko ne postoji dogovor o regionalnom predstavljanju, na gubitku svi. Dakle nije stvar o tome da gubi Beograd a Priština nešto dobija, očigledno je, ako bi bio takav razvoj situacije, da gubi cao region, a gubi i Priština jer, koliko sam ja razumio, i oni imaju želju da nastave svoj put u EU, a ovako negativan razvoj dogadjaja tome sigurno neće doprineti", kazao je šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović.

Prema vijestima koje su stizale tokom dana sa dijaloga, prištinska strana insistira da prilikom regionalnog predstavljanja Kosova bude uvrštena i fusnota koja će, na prvom mjestu, imati deklaraciju o nezavisnosti. To uz preduslov da se u fusnotu stave i preostale dvije tačke- mišljenje Medjunarodnog suda pravde o deklaraciji i konačno rezolucija 1244 UN-a.

Nakon današnjeg susreta, šef pregovaračkog tima Begrada kaže kako su pozicije dvije strane još uvijek udaljene, uz obećanje da će on i pregovarači iz Beograda učiniti sve kako bi se konačno postigao dogovor o regionalnom zastupanju Kosova. Naravno, sva rješenja će se tražiti u okviru prostora koji dopušta Rezolucija 1244, napominje se, u očekivanju drugog i odlučujućeg dana pregovora.

XS
SM
MD
LG