Linkovi

Neformalni susret Vučića, Mustafe i Mogerini


Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini
Premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini

Tema je dosadašnji napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ispunjenje dogovorenog Briselskim sporazumom.

U Briselu je u toku neformalna večera premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ise Mustafe sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini. Susret se održava na poziv Visoke predstavnice, a cilj mu je pregled do sada učinjenog u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prema najavi večerašnjeg neformalnog skupa u Evropskoj komisiji, tema je dosadašnji napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ispunjenje dogovorenog Briselskim sporazumom.

"Visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala je premijera Vučića i premijera Mustafu na radnu večeru danas ovdje u Evropskoj komisiji. Na radnoj večeri će razgovarati o napretku koji je postignut u dijalogu i o sljedećim koracima u tom smislu", saopštila je portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančić.

Veliku pažnju je izazvao i prijedlog okvira pregovora o poglavlju 35 koji, prema tvrdnjama gostiju iz Beograda, prejudicira status Kosova i unaprijed odredjuje ishod dijaloga namećući stav Prištine.

"Oko poglavlja 35 to što vam ja mogu reći je da je u skladu sa pregovaračkim okvirom za pristupne pregovore sa Srbijom, Evropska komisija i Evropski servis za spoljne poslove predložili su Savjetu ministara, dakle zemljama članicama, ocjenu napretka u dijalogu. U toj ocjeni su pregledani postignuti dogovori i napravljen je pregled onoga šta je implementirano i šta još mora da se implementira. Predloženo je i otvaranje ovog poglavlja 35, a o tom poglavlju moraju da odluče zemlje članice", navela je Kocijančić.

XS
SM
MD
LG