Linkovi

Dogovor o pečatu "Carine Kosova"


Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borislav Stefanović i Edita Tahiri.
Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Borislav Stefanović i Edita Tahiri.

Šesta po redu runda razgovora Beograda i Prištine završena je postizanjem sporazuma o cariskim pecatima i katastarskim knjigama - po ovome, pečati sa natpisom «Carina Kosova" biće priznati kao legalni, što bi trebale da potvrde i sve članice CEFTE. Riječ je o vaznom koraku u popravljanju odnosa dvije strane, uvjerenje je u Briselu, tim prije što se ovim ukida i medjusobni embargo u trgovini.

Šef delegacije iz Beograda, Borislav Stefanović je u izjavi novinarima u Briselu izrazio očekivanje da će, u roku od sedam do deset dana, Kosovo povući trgovinski embargo.

"Mislim da smo posle dugog i teškog dana, koji je nosio jako teške pregovore, na momente u vrlo negativnoj atmosferi, uz dosta prebacivanja za našu ulogu na severu Kosova i Metohije, mogu da kažem da smo danas ipak uspeli da postignemo sporazum oko carinskog pečata, i oko katastra. Imamo pozitivan ishod koji će omogućiti promet robe uz očuvanje našeg suvereniteta. Istovremeno smo rešili pitanje katastra na način da će se sprovesti potpuna evidencija i revizija katastra koji postoje na Kosovu, ujednačavanje dva katastra, i najzad ljudima koji sve ove godine čekaju da dodju do svoje imovine omogućiti da to urade na adekvatan način, uz naše puno angažovanje u tom procesu.

Što se tiče carinskih pečata, rešenje je takvo da će se na carinskom pečatu Kosova nalaziti "Kosovska carina", i to rešenje je napravljeno u skladu sa stavom UNMIK-a koji je to rešenje odobrio, i stavom UN i rezolucijom 1244. To će u najskorijem roku onemogućiti dalji embargo Prištine u prometu robe i omogućiće našim ljudima da dodju do robe na Kosovu i Metohiji, i našim kompanijama da normalno privredjuju. Uspeli smo da izbegnemo zahteve da se stavi Republika Kosovo, grb Kosova, i tako dalje..."

Stefanović kaže da administrativni prelazi nisu bili tema sastanka.

"Za nas je apsolutno neprihvatljiva bilo kakva takozvana carina Kosova na prelazima Jarinje i Brnjak i mi ćemo ostati na toj poziciji. Smatramo da će razgovori oko administrativnih prelaza možda biti kasnije tema na nekom drugom mestu ili dalje tokom dijaloga, ali u ovom trenutku nisu bili tema, i za nas je apsolutno neprihvatljivo da se tamo na bilo koji način jednostrano menja situacija ustanovljena u dogovoru sa KFOR-om koji važi najmanje do 15. septembra. Što se nas tiče, dogovor oko carinskih pečata ni na koji način ne prejudicira status i regulisanje i funkcionisanje administrativnih prelaza. Svaki jednostrani korak u tom pravcu za nas će značiti narušavanje stabilnosti i pozivanje na nasilje na severu Kosova i Metohije", istakao je šef pregovaračkog tima Srbije.

Šefica pregovaračkog tima iz Prištine, Edita Tahiri, je izjavila da je današnji dan bio "plodonosan."

Srbija se danas složila da priznna carinski pečat kosovske republike, koji se upotrebljava na svim kosovskim granicama. Ovaj sporazum nam daje šansu da uspostavimo slobodu kretanja, što je ključni princip EU, od čega će obje držav e imati ekonomsku i svaku drugu korist i Republika Kosovo je spremno da ovaj sporazum i provede u djelo vrlo skoro.

Pristajući na ovaj sporazum, što smo učinili još u julu, rekli smo medjunarodnoj javnosti da Kosovo jeste na liniji evropskih principa, držimo do tih vrijednosti, a to znači odgovornost i akciju i uskoro ćemo vidjeti i da Srbija i Kosovo imaju slobodni protok robe, što je, vjerujem i očekivanje evropske strane. Uz ovo, dogovoreno je da Srbija vrati Kosovu katastarske knjige koje su odnijete u vrijeme rata…”

Kada je riječ o katastru, dogovreno je da se na Kosovu uspostavi puna i objektivna katastaska evidencija, kako bi se zaštitila prava ljudi koji legitino polažu prava na imovinu. Uz ovo, dvije su strane razgovarale i o ostalim pitanjima koja su optvorena tokom prethodnih susreta- uključujući telekomunikaciju, energiju i univerzitetske diplome.

Naredni krug dijaloga Beograda i Prištine će se održati tokom mjeseca septembra.



XS
SM
MD
LG