Linkovi

EU nije protv gradnje Južnog toka u Srbiji


Srbija može da nastavi sa planovima izgradnje Južnog toka kroz svoju terotoriju, poručili su danas zvaničnici Evropske komisije. Medjutm, gasovod će biti pušten u pogon tek kada se u cjelosti uskladi sa evropskim zakonodavstvom.

Razlog za ovakav stav Komisije je u č;injenici da Srbija još uvjek nije članica EU i ne podliježe evropskim zakonima, kao što je to bio, slučaj sa Bugarskom gdje je na zahtjev Brisela, zaustavljen posao na Južnom toku, a projekat stavljen na čekanje.

"Bugarska je članica EU i mora se pridržavati svih evropskih pravila koja se odnose na javne tendere - kada smo utvrdili da to nije slučaj, naložili smo Bugarskoj da zaustavi radone na Južnom toku. Sa Srbijom je drugačije, nije članica EU i za nju ne važe naša pravila unutrašnjeg tržišta. Od samog početka smo rekli - ako gradite, ako vršite neki posao na evropskoj teritoriji, morate da poštujete evropske zakone.", rekla je portparolka komesara za energiju, Marlene Holcner.

Medjutim, pitanje je da li će ova moguća neposlušnost Srbije, gradnja Južnog toka iako je on na teritoriji Unije suspendovan, uticati na bilo koji način na skore pregovore Beograda sa Briselom?

"U principu, od kandidatskih zemalja, zemalja koje, kao što je to slučaj sa Srbijom, imaju otvorene pregovore sa Unijom, od njih se očekuje da svoje zakonodavstvo usaglase sa evropskim. To znacci da u procesu pregovora, svako poglavlje, svaka oblast treba da bude usaglašena sa evropskim normama, previlima i zakonima," kaže portparol komesara za proširenje, Peter Stano.

Medjutim, u praksi, Srbija još ima prostora jer pregovori o energiji, gdje bi se postavilo evrentualno pitanje Južnog toka, nisu još otvoreni i neće biti otvoreni do kraja ove godine. Ipak kada ta tema dodje na sto, poglavlje energije se neće moći zatvoriti bez pune usaglašenosti sa evropskim pravilima, do kada bi, vjeruju i u Briselu, sva otvorena pitanja Južnog toka trebala da budu rješena.

XS
SM
MD
LG