Linkovi

Dačić: Nikad pozitivnije o Srbiji


Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ivica Dačić, poosle potpisivanja sporazuma o izgradnji gasovoda, Brisel, 14. decembar 2012.
Premijeri Bugarske i Srbije, Bojko Borisov i Ivica Dačić, poosle potpisivanja sporazuma o izgradnji gasovoda, Brisel, 14. decembar 2012.

Premijer Srbije izjavio je da se o Srbiji nikada ovako pozitivno nije govorilo u Briselu i da postoji velika mogućnost za početak pristupnih pregovore u narednih šest meseci.

Danas su u Briselu premijeri Srbije i Bugarske potpisali sporazum o gasovodu izmedju dvije zemlje. To će značiti stabilnije snabdijevanje gasom ali, kako je rečeno danas u Evropskoj komisiji, već sada predstavlja konkretan korak snažnijeg povezivanja Srbije u evropski energetski sistem i njene čvršće ukupne veze sa prostorom EU.

Gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija, trebalo bi da za obje zemlje donese stabilnost u snabdijevanju ovim energentom i otkloni situaciju u kakvoj se našle, kao i veći dio Evrope zime 2009. godine. Rijecc je o dijelu mreže snabdijevanja, Evropskom gasnom prstenu, čije stvaranje podržava i Evropska komisija, te je tako današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovao i evropski komesar za energiju, Ginter Etinger:

"Ovaj projekat dolazi u pravo vrijeme. Do godine će Srbija da predsjedava Energetskom zajednicom i može da bude najbolji primjer kako se složeni projekti energetske infrastrukture mogu unaprijediti saradnjom evropskih članica i zainteresovanih država."

"Velike koristi od toga će imati i gradovi koji che biti na tom delu južne Srbije za razvoj njihove infrastrukture, za osiguranje lakšeg rada toplana, lokalnih gasnih distributinvnih mreža itd.," poručio je premijer Srbije Ivica Dačić:

"Bugari i Srbi su dva bratska naroda, koji su uvijek podržavali jedni druge - gradnjom auto-puteva, željezničkih pruga, gasovoda, naši narodi će se još više približiti," izjavio premijer Bugarske Bojko Borisov.

Riječ je o gasovodu dužine 180 km, kapaciteta gotovo dvije milijarde kubnih metara gasa godišnje. Prvi kubici gasa bi trebalo da poteku krajem 2015. a vrijednost radova se procjenjuje izmedju 100 i 120 miliona eura, u čemu će finansijsku podršku objema stranama dati i Evropska unija.

"Drago mi je da se i ovo potpisivanje obavlja danas ovde u Briselu, i to posle zaklučaka koje je usvojio Savet EU i ministri spoljnih poslova, gde se daje jedna perspektiva Srbiji da za vreme sledećeg predsedavanja Irske, do juna otpočne pregovore za članstvo u EU," rekao je Ivica Dačić.

Nakon ovoga, premijer Srbije se susreo i sa visokom predstavnicom EU:

"Otvorena je jedna veoma velika mogućnost da Srbija u naredniuh šest meseci, na osnovu pozitivnog mišljenja iz marta, otpočne sa pregovorima za evropsko članstvo. Mislim da je to rezultat koji je pre svega posledica i dobrih odluka koje smo donosili ali i preuzimanja rizika, dijaloga koji se vodi sa Prištinom uz posredovanje EU. Naredni period će biti zato za nas veoma značajan i ja sam danas razgovarao sa Ketrin Ešton i o daljem toku našeg dijaloga, ali i o mogućim načinima za rešavanje odredjenih operativnih problema koji postoje u realizaciji naših dogovora, naročito kada je reč o ovom poslednjem dogovoru, o načinu upravljanja administrativnim prelazima. Na osnovu žalbi koje sam dobio od strane srpskih privrednika sa severa, razgovarao sam o tome da se još jednom na tehničkom nivou razmotri realizacija onog našeg dogovora, a to znači dok se ne nastave razgovori o pitanju kako će se naplaćivati dažbine, kome će ići prihod, a to je 10. januara, da dotle ne treba da bude naplaćivana carina ni bilo koje druge dažbine za robu koja ide na sever."

Ključ davanja datuma je, svakako, dalja normalizacija odnosa na relaciji Beograd - Priština. S tim u vezi, naredni sastanak ekspertskih timova je zakazan za 10. a dijalog na visokom nivou za 17. januar.
XS
SM
MD
LG