Linkovi

EK predlaže početak razgovora sa Srbijom


Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj i premijer Srbije Ivica Dačić
Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj i premijer Srbije Ivica Dačić

Preporučen i početak pregovora o SSP sa Kosovom; EU konačnu odluku o sudbini evropskh integracija Beograda i Prištine donosi na junskom zasjedanju

Ministri vanjskih poslova EU danas u Luksemburgu pozdravili nedavno postignuti sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, odajući priznanje dvojici premijera i evropskom posredovanju. Smatra se to dobrom viješću za Srbiju i Kosovo, region i cijelu EU, a konačnu odluku o sudbini evropskh integracija Beograda i Prištine donijeće na junskom zasjedanju.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton podržala je večeras preporuku Evropske komisije da Evropski savjet nastavi proceduru kako bi u junu počeli pregovori o članstvu sa Srbijom i naglasila da je sada najvažnija primena sporazuma Beograda i Prištine. Na konferenciji za novinare u Luksemburgu, Ešton je naglasila značaj sporazuma koji su premijeri Srbije i Kosova potpisali u petak i ocenila to "fantastičnim signalom za ceo region".

"Premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, i njihovi timovi, pokazali su izuzetnu hrabrost u prethodnih šest meseci, i sada vode svoje zemlje ka budućnosti, i sve dalje od prošlosti", istakla je Ešton.

"Ovaj je dogovor je veoma važan i za nas Evropljane i kada to područje Evrope dobije više stabilnosti kroz poboljšanje odnosa iizmeđu Srbije i Kosova, to onda nije dobra vijest samo za ljude i zemlje koje se to izravno tiče nego je to dobra vijest za sve Evropljane i cijelu Evropu. Sada treba ono što je dogovoreno provesti i ako sljedećih dana vidimo kako je to usvojeno u tim zemljama i implementirano onda ćemo ući u razgovore s njemačkim Bundestagom", kazao je njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

"Evropska komisija je jutros usvojila prepruke ministrima da otvore pregovore o prijemu za Srbiju, kao i pregovore o Sprazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom i to je istorijsko okretanje i Srbije i Kosova prema budućnosti", poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Tek jutros smo dobili izvještaj Komisije. O tome će se razmatrati na radnom nivou i ovome ćemo se vratiti na junskom sastanku ministara vanjskih poslova, kada će i biti donijeta odluka. Do tada, države članice će razmatrati izvještaj EK, da bi smo u junu mogli donijeti konačnu odluku", najavio je predsjedavajući Evropskog vijeća, irski ministar vanjskih poslova, Imon Gilmor.

Sada je fokus na inplementaciji, ne samo poslednjeg postignutog sporazuma, već i svim dosadašnjih dogovora Beograda i Prištine. Daće to kredibilitet dvjema stranama i ključni argument šefovima država ili vlada da na junskom samitu donesu pozitivne odluke o budućnosti evropskih integracija i Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG