Linkovi

Nikolić: Dogovor sa Prištinom blizu


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton

Očigledno je da se od nekih veoma tvrdih stavova Prištine došlo do toga da možemo sa optimizmom da očekujemo naredne dane, izjavio je predsednik Srbije nakon sastanka državnog vrha sa Ketrin Ešton. Ešton je naglasila da je neophodno što brže postizanje dogovora o otvorenim pitanjima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u ponedeljak uveče nakon sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ašton u Briselu, kako je dogovor Beograda i Prištine na pomolu.

"Ovo je bio sastanak iz koga će u narednih deset dana sigurno proisteći rezultati, ja se nadam, takvi da bismo mogli da naslutimo da će doći do dogovora između nas i Prištine i da bi to mogao da bude podstrek za Evropsku uniju da konačno sa Srbijom otpočne pregovore o članstvu", rekao je on.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je tokom susreta sa Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem razmotren dosadašnji napredak u dijalogu Beograda i Prištine, primena već postignutih sporazuma, kao i potreba da se finaliziraju razgovori o otvorenim pitanjima pre svega na severu Kosova.

"Na današnjem sastanku sam naglasila značaj postizanja dogovora o otvorenim pitanjima između dve strane što je moguće pre", stoji u saopštenju Eštonove.

Nikolić je, kao i Ešton, izjavio da su razgovori bili vrlo otvoreni i dodao da Srbija više nema vremena za gubljenje. On je ocenio i da će Ešton koja ove sedmice ide u Prištinu na razgovore sa kosovskim predstavnicima putuje sa jedinstvenim stavom Beograda oko toga šta Srbija može da prihvati, a šta ne.

"Mislim da smo uverili gospođu Ešton da je Srbija privržena članstvu u EU, da će učiniti mnogo toga što nije bilo ni zamislivo možda do pre samo nekoliko meseci", kazao je Nikolić istakavši da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je takođe rekao i da je došlo do popuštanja u stavovima Prištine, kao i da se postizanje sporazuma veoma primaklo, pa da postoji mogućnost da se to dogodi već 20. ili 28. marta.

"Očigledno da se to veoma primaklo i da se od nekih veoma tvrdih stavova Prištine došlo do toga da mi možemo sa optimizmom da očekujemo naredne dane", izjavio je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li je u razgovorima s Ešton bilo reči o nekim nezvaničnim dokumentima, Nikolić je rekao da je jedini zvanični dokument o kojem se razgovara Rezolucija Skupštine Srbije i dokument koji iz nje proističe za razgovore.

Portparolka visoke predstavnice Ešton, Maja Kocijančič izjavila je za RSE po završetku briselskog sastanka da ne postoje nikakvi nezvanični dokumenti.

"Naravno u dijalogu visoka predstavnica razgovara poprilično konkretno o elementima mogućeg rešenja kako sa srpskim tako i sa kosovskim premijerom koji su glavni sagovornici u dijalogu. O istim elementima je razgovarano i danas", kazala je Kocijančić.

Što se tiče evrointegracija, Kocijančić je istakla da je veoma jasno da se "ako lideri Srbije i Kosova u dijalogu postignu dogovore o ključnim otvorenim pitanjima šanse da krenu napred značajno povećavaju".

Inače, državni vrh Srbije u Brisel je došao nakon što je nastao zastoj u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu. Na pitanje da li je bilo reči o izvršnim ovlašćenjima ove zajednice, Nikolić je rekao:

"Ta zajednica ne može da donosi zakone ali može da donosi svoja pravila u okviru zakona. Skoro sve države EU imaju iste zakone, ali ima i puno takvih zajednica koje žive mirno i slobodno. I mi tražimo da se takva pravila primene na srpsku zajednicu", zaključio je Nikolić.

Pred početak sastanka dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak rekao je da je cilj sastanka sa Nikolićem, Dačićem, i Vučićem bio "plan Eštonove da se uveri da sva trojica jesu na zajedničkom zadatku, i da podržavaju ono što Dačić i Tači trenutno rade".

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine najavljena je za 20. mart, a 16. aprila Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG