Linkovi

Selaković: Očekujemo negativnu ocenu pravosuđa


Ministar pravde i državne uprave Srbije, Nikola Selaković

Ključni razlog za takvo očekivanje je činjenica da nova vlada nije imala vremena da realizuje planirane reforme, saopštio je u Briselu ministar pravde Srbije

Prije nego što je zvanično poznat sadržaj godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije u reformama i evropskim integracijama, gotovo je sigurno da će dio o pravosudju biti negativan, izjavio je danas ministar pravde i državne uprave Srbije, Nikola Selaković, nakon prve posjete Briselu na novoj funkciji.

Ključni razlog za takvo očekivanje je činjenica da nova vlada nije imala vremena da u praksi ostvari planove realizacije reformi na ovom polju, poruka je kakvu je danas komesaru za prošienje, Šefanu Fileu, prenio ministar Selaković.

"Nažalost, u ovom trenutku ne mogu reći da ćemo dobiti pozitivnu ocenu jer se meri onaj period koji je 99 posto pokriven aktivnosću prethodne vlade. Sve što bude ova vlada uradila u periodu od svoga početka pa do kraja kalendarske godine, biće uključeno u izveštaj za narednu godinu tako da se ne možemo nadati pozitivnoj oceni.

Sa moje stane predstavljeno je teško stanje u kojem se nalazi pravosudni sistem u Srbiji i čitav težak portfelj predmeta i problema sa koim se ovo ministarstvo, na čijem sam čelu, mora u budućnosti da se nosi. Predočeno je aktuelno stanje, mere na kraći i srednji rok kojima ćemo se baviti i koje ćemo primenjivati kako bi smo to stanje rešavali, poboljšavali i našu zemlju približavali dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Pored stanja u pravosudju naravno da je ključna tema bila i ona koja je prioritet ove vlade, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tu smo dobili maksimalnu podršku EU za jačanje mehanizama za borbu protiv oranizovanog krimnala i korupcije sa jedne strane i sa druge strane potpunu otvorenost za razmenu i dobijanje iskustava u toj oblasti kakve Srbija u ovom trenutku nema.

Dakle, borba protiv organizovang kriminala i korupcije, stvaranje nezavisnog i nepristranog, jakog pravosudja i dostupnost pravde svim gradjanima Srbije, bez obzira u kom delu oni žive, da li su u ruralmom ili urbanom delu, moraju da ostanu prioriteti ovog ministarstva i nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu."


I danas je ponovljeno- od vlasti u Srbiji i uspješnosti provodjenja reformi, posebno na iznimno osjetljivom polju pravosudja, zavisi i dobijanje datuma za početak pregovora, završne faze pristupa koja će biti i otvorena upravo poglavljima koja se bave pravosudjem- vladavinom prava, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Krajem dana je komesar za proširenje, Štefan File, pismenim sapštenjem pozdravio i potpis vlade u Beogradu na sporazum o zajedničkom upravljanju granicama, ranije postignut tokom dijaloga sa Prištinom. On je izrazio nadu da će sada na terenu uslijediti i brza primjena dogovornog. " Potpisivanje je konkretan znak političke volje nove vlade u Srbiji da se u potpunosti ponovo uključi u dijalog sa Prištinom u svjetlu normalizacije odnosa dvije strane', stoji u sopštenju evrpskog komesara.
XS
SM
MD
LG