Linkovi

EU: Proevropski stav i tokom Putinove posete


Od Srbije očekujemo da i tokom skore posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu pokaže svoje pro-evropsko opredjeljenje, rečeno je danas u Briselu kao stav EU

Dok se u Evropskoj komisiji vraćaju na jednu od tačaka godišnjeg izvještaja o napretku Srbije koja nije dobila prolaznu ocjenu- slobodu medija.

Danas u Briselu kada se pomene Rusija i ruski predsjednik, većina govori o ukrajinskoj krizi i ulozi Moskve u njoj i, naravno, sankcijama. Ko je kriv za svodjenje doskorašnjeg partnera na par asocijacija, drugo je pitanje, ali, bilo kako bilo, ovaj gotovo hladnoratovski stav je potvrdjen i u zvaničnom komentaru evropske spoljne politike na skori dolazak predsjednika Putina u Beograd:

"Primili smo na znanje planiranu posjetu predsjednika Putina Srbiji. Ono na šta se trenutno EU fokusira je kako ići naprijed prema političkom održivom rješenju krize u Ukrajini i to je ključno pitanje o kojem, na visokom nivou, razgovaramo sa predsjednikom Putinom i nastavićemo tako. Prvi prioritet nam je puna primjena protokola iz Minska. Kada je riječ o Srbiji, to je kandidatska zemlja koja sa Unijom pregovara o prijemu. Očekujemo da ovaj pro-evropski stav Srbije bude potvrdjen i tokom skore posjete predsjednika Putina Beogradu", rekla je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić:

Nisu, dakle, zaboravili ovdje da podsjete Srbiju na činjenicu da, otkako je počelo zahladjenje odnosa na relaciji Brisel-Moskva i medjusobno čašćenje sankcijama, skor Beograda u usaglašavanju sa evroskom spoljnom politikom, postaje sve lošiji. I još jedno neprijetno podsjećanje: uz brojne pozitivne i obećavajuće ocjene sadržane u godišnjem izvještaju Komisije o Srbiji, stoji i ozbiljno upozorenje: sloboda medija mora biti veća.

"To znači- iako su usvojeni zakoni koji za cilj imaju pojašnjenje pitanja državne kontrole i finansiranja medija, neophodno je da se učini više. Ono što godišnji izvještaj govori je da, kada je riječ o medijima i opštoj klimi slobode izražavanja je sve veća zabrinutost da ne postoji klima za puno iskazivanje slobode izražavanja. Tu vlasti moraju učiniti više. Drugi problem je nedovoljno jasno stanje sa vlasništvom nad medijima - nejasni su putevi reklamiranja, finansiranja. Magla na tom polju se mora raščistiti. Vlasti, na primjer, moraju reagovati ako su napadnuti novinari koji javno govore o nedovoljnim slobodama izražavanja", poručio je portparol Komesarijata za proširenje Evropske komisije, Peter Stano:

Ovdje, nezvanično ali sasvim ispravno ukazuju - posao nije okončan tme sto je ukoričen jedan godišnji izvještaj o napretku Srbije u reformama i evropskim integracijama - naime, već je počelo prikupljanje elemenata za onaj naredni.

XS
SM
MD
LG