Linkovi

EU: Jasne perspektive za Srbiju


Posljednjom odlukom ministara EU otvorena je realna mogućnost da do polovine godine Beograd dobije datum početka završnih pregovora sa Briselom.

Čini se da nikada do sada nisu bile jasnije evropske perspektive za Srbiju nego što su sada. Jasna ministarska poruka i obećanje, potvrdjeno i od strane šefova država ili vlada evropskih članica, čini realnom priliku da do polovine godine Srbija dobije dugo očekivani datum, nakon čega pregovori mogu započeti, praktično, već dan kasnije.

Ključ za to su konkretni pomaci u normalizaciji odnosa sa Kosovom, gdje se očekuje još značajniji napredak, i što je ne manje važno, da do sada postignuto se dokaže kao nepovratan proces. Na tim osnovama optimizam gradi i novo, irsko predsedništvo EU.

"Desili su se ključni koraci tokom posljednjih sedmica u dijalogu Beograda i Prištine. Stvorena je izuzetna prilika zahvaljujući Visokoj predstavnici EU ali moram da kažem i veoma hrabrim liderima koji su uspjeli da postignu konkretne rezultate i to je veoma važno za nas. Očigledno moramo da pretimo tok tog procesa i na proljeće oćekujemo izvještaj o tome Evropske komisije. Očigledno je da će nas taj izvještaj voditi u našim akcijama, ali se veoma nadamo da će biti progresa na obje strane, te ćemo moći do juna mjeseca da predložimo davanje datuma za početak pregovora sa Srbijom i otvaranje procesa stabilizacije i pridruživanja sa Kosovom. To je naš cilj - mnogo toga zavisi od Srbije i Kosova, a oni će dobiti svu potrebnu pomoć od irskog predsjedništva," poručila je irska ministarka za evropska pitanja Lusinda Krejton.

Dodatni podsticaj Srbiji, ali i ostatku regiona trebalo bi da bude i činjenica da polovinom godine Hrvatska postaje 28. evropska članica.

"Ja mislim da treba biti krajnje ambiciozan i da imamo istorijsku priliku da do ulaska Hrvatske u EU stvorimo znatno bolju atmosferu kako bi i druge zemlje našle prilike i ambicije da se dokažu, da se bore za datum i da krenu u pregovore. To je na dohvat ruke ne samo za Srbiju, ako se dokaže, to je moguće postići i u slučaju Makedonije i mislim da je moguće probuditi i BiH. Ne radi se o tome da se traži, nego da se realno procjeni koliko Srbija u ovom momentu može, u godini ove nove koalicije, uz pomoć opozicije može," smatra izvjestilac Evropskog parlamaneta za Srbiju, Jelko Kacin

Prilika za dokazivanje evropskim parterima da Srbija ozbiljno nastavlja svoj zadatak biće već 17. januara, za kada je zakaan novi krug dijaloga visokog nivoa izmedju Beograda i Prištine. Niko ne spori - trebaće još dosta snage i odvažnosti da se do proljeća, za kada je zakazan pregled učinjenog na tom polju, postigne skor kakav Evropljanima neće ostaviti drugačiju mogućnost od preporuke Evropskom savjetu da Srbiji odredi datum za početak završne faze pristupanja Uniji. A takav razvoj stvari neće donijeti koristi samo Beogradu, već i ukupnoj stabilizaciji i progresu regiona kojem priprada.
XS
SM
MD
LG