Linkovi

Buzek: Podrška integraciji Srbije

  • Elvir Bucalo

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek

Danas je u Briselu, u posjeti predsjedniku Evropskog parlamenta Jirži Buzeku, boravila predsjednica Narodne skupštine Srbije, Slavica Djukic- Dejanović, što je bila prilika da se sagleda proces približavanja Srbije evropskim integracijama, ali i tok unutrašnjih reformi u zemlji.

Napredak Srbije je od ključne važnosti za napredak cijelog regiona, uvjerenje je prvog čovjeka Evropskog parlamenta, koje je danas izrekao gošći iz Beograda. Podsjetio je kako je prošle sedmice Evropski parlament podržao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i tada pozvao preostalih 16 evropskih članica da učine isto. To je najbolji dokaz da Evropa stoji uz Srbiju, uvjeren je Buzek, koji podsjeća na neophodne zadatke na strani zvaničnog Beograda:

Vladavina zakona, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su veoma važni zadaci, o kojima i parlamentarci u Srbiji treba da govore. Tu je i saradnja sa Haškim sudom i dva imena: Mladić i Hadžić i gospodja predsjednica Narodne skupštine me je informisala kako i šta rade vlasti u Srbiji po ovom pitanju.”

Sa svoje strane, gošća iz Beograda je potvrdila kako je vlada u Srbiji svjesna da u borbu protiv korupcije treba uložiti više snage, zatim, kolika je važnost saradnje sa Haškim sudom, te da je spremna za dijalog sa Kosovom. Spremnost Beograda da učini sve kako bi što prije napredovao u evropskim integracijama ona ilustruje reakcijom na upitnik Evropske komisije:

Srbija je za devet nedelja odgovorila na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koje će premijer Srbije Mirko Cvetković predati Komisiji 31. januara.”

Kada je riječ o nestancima ljudi i trgovini ljudskim organima na Kosovu, predsjednik Evropskog parlamenta kaže:

“Svakako da to uzimamo u obzir, i uvijek veoma ozbiljno pristupamo ovakvim optužbama. Trebaju nam takodje i konkretni dokazi. Dakle, čekaćemo na te dokaze i tada želimo da započnemo ozbiljnu i široku akciju. Dakle, sačekajmo i istražimo slučaj veoma pažljivo.”

XS
SM
MD
LG