Linkovi

Đelić: Cilj - pregovori sa EU od proleća


Đelić: Cilj - pregovori sa EU od proleća
Đelić: Cilj - pregovori sa EU od proleća

Cilj Srbije je da šefovi država ili vlada EU krajem ove godine ne samo daju Beogradu status kandidata, već i da se donese odluka o skorom početku pregovora i o prijemu, moguće već na proljeće 2012. godine, poruka je kakvu je danas prenio potpredsjednik Vlade Srbije, Božidar Djelić, članovima Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta. Dan ranije, on je učestvovao u radu parlamentarnog odbora za budžet.

Bez poklona ali uz odnos jednak onome kakav je bio prema dosadašnjim kandidatima, Srbija bi mogla, snažno ispunjavajući postavljene obaveze, krajem godine doći do kandidatskog stausa i, što je ne manje važno, već imati i datum početka završnih pregovora o prijemu, uvjerenje je i zahtjev sa kakvim se danas gost iz Beograda obratio članovima Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta.

"Moja ključna poruka Savetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta je bila da je u redu da Evropa bude stroga ali je važno da istovremeno bude pravična, i veoma je bitno da na osnovu rada i dostignuća Srbije na decembarskom samitu dobijemo mogućnost da dobijemo status kandidata ali i datum početka pregovora za ulazak u EU. Mi ne želimo bilo kakvu privilegiju, nego želimo da Srbija bude merena po istim kriterijumima kao sve druge zemlje, i da ukoliko, kako mi očekujemo, kvalitet naših reformi, saradnja sa Haškim tribunalom, regionana saradnja, borba protiv korupcije budu na dobrom nivou, Srbija postane na samo kandidat nego i dobije mogućnost da počne pregovore za ulazak u EU na proleće 2012", naveo je Djelić.

Sa svoje strane, evropski parlamentarci su iskazali uvjerenje da je Srbija na pravom putu, što je dokazala nedavnim hapšenjem i transferom u Hag Ratka Mladića. Ukazano je, uz to, da zemlju čekaju brojni izazovi, dug put kroz reforme i poregovore ali da i istup gosta iz Beograda pokazuje da je vlada u Srbiji svjesna stanja i da ima viziju vlastitih perspektiva.

Dan ranije, potpredsjednik vlade Srbije je, razgovarajući sa članovima parlamantarnog odbora za budžet, pozvao na promjenu dosadašnje evropske politike prema kandidatskim zemljama, koje će, nakon ulaska Hrvatske u evropsko članstvo, morati neko vrijeme čekati pred evropskim vratima uz, vjeruje ministar Djelić, sada nedovoljnu finansijsku podršku Brisela.

"Ja sam predstavio dva ključna predloga, prvi predlog je da se ne čeka ulazak u EU da se povećaju sredstva koja EU daje zemljama koje žele da postanu njene članice i moram da kažem da smo, po prvi put na ovako visokom nivou, našli na otvoreni pristup,i posle sastanka jedan broj članova komiteta je rekao da će rado razmotriti tu ideju kada se bude pripremao budući budžet. Druga ideja je da Srbija, sa ostatkom zapadnog Balkana, udje u takozvano "evropsko polugodište", gde bi mi pokazivali naše planirane budžete, i ako Evropa proceni da su održivi da nam da garancije za izlazak na tržište kapitala, što bi nam uštedelo prema nekoj računici i do milijardu evra u ovoj godini, u manjim kamatama koje bi platili, a da ne govorim da bi više novca iz našeg bankarskog sistema ostalo našoj privredi i gradjanima", istakao je Djelić.




XS
SM
MD
LG